Afbeelding
Pixabay

Beginnersorkest zoekt Kampenaren om samen klassieke muziek te maken

Algemeen

KAMPEN - Beginnersorkest Merlijne wil uitbreiden en zoekt orkestleden en een dirigent in Kampen. Volwassenen die jaren geleden hun instrument opborgen en het muziek maken nu weer willen oppakken kunnen zich aansluiten. Maar er is ook plek voor musici die net zijn begonnen met het spelen op een nieuw instrument. Nederland kent tal van gevorderde orkesten waar beginners niet bij kunnen aansluiten. Het Beginnersorkest biedt beginners in combinatie met volwassenen een plek om samen onder leiding van een professionele dirigent klassieke muziek te maken.

Het amateurorkest is al actief in Almere, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Zutphen en wil graag uitbreiden naar Apeldoorn, Nieuwegein, Kampen, Nijmegen, Arnhem, Zwolle, Den Haag, Almelo, Hengelo en Enschede. 

De initiatiefnemers van het orkest, Joeri Bagaya en Merlijne Schalken, zijn blij dat de vrijetijdsbesteding weer opstart na de lockdowns. Zakelijk leider Bagaya licht toe: “De culturele sector is hard getroffen door de coronacrisis. Veel orkesten konden lange tijd niet bij elkaar komen. Mensen hebben hun sociale contacten lang moeten missen. Het is belangrijk om te blijven doen waar je blij van wordt. Wij willen muziek maken door heel Nederland.”

Aanmeldingen

Bij 15 aanmeldingen (geïnteresseerden) wordt een locatie en een dirigent gezocht. Daarna kan er meteen gestart worden met repetities. Artistiek leider Schalken vertelt: “In alle orkesten worden dezelfde stukken gerepeteerd. Daarbij is het uniek dat orkestleden in iedere stad kunnen aansluiten. Je kunt dus door heel Nederland meespelen voor dezelfde maandelijkse bijdrage.” Over het niveau hoeft niemand zich zorgen te maken. “We arrangeren een stuk op drie verschillende niveaus zodat de combinatie van beginners en gevorderde amateurs goed tot z’n recht komt. Bij elkaar klinkt het geweldig! Onze succesvolle formule werkt”, aldus Schalken.