Indiener van de motie Piet Bergstra
Indiener van de motie Piet Bergstra

VROEGTIJDIG BORSTKANKER OPSPOREN IS CRUCIAAL!

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

‘Het is cruciaal dat borstkanker vroegtijdig wordt opgespoord. Een knobbeltje in de borst kan enorm snel groeien. Drie jaar is te lang. Zeker als je te maken hebt met een agressieve kankersoort. Ik kan het weten want ik ben ervaringsdeskundige’, aldus Piet Bergstra.

Staatssecretaris Blokhuis heeft besloten de periode tussen twee uitnodigingen voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar. Dit is nodig omdat het voorlopig niet mogelijk is om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het onderzoek naar borstkanker. Er is een tekort aan screeningspersoneel en het onderzoek heeft stilgelegen i.v.m. corona. Die moeten worden gezocht en opgeleid. Maar dat was al langer bekend.

Regeren is vooruitzien. Maar niet in Nederland. Eens temeer blijkt dat dit demissionaire kabinet met haar beleid vastzit in het heden en geen oog heeft voor de toekomst. Dat dit ‘beleid’ heeft tot gevolg dat 57 vrouwen per jaar extra zullen komen te overlijden. Een voorzichtige schatting. Dat wordt op de koop maar toegenomen. Het is onvoorstelbaar.

GBK zal tijdens de raadsvergadering van donderdag een motie indienen waarbij zij het college oproept om hier in Den Haag aandacht voor te vragen en te vragen om er alles aan doen om dit terug te draaien. Daarnaast vraagt GBK het college om die motie door te sturen naar alle leden van de Tweede Kamer.

‘Nooit gedacht dat ik weer aandacht moet vragen voor dit onderwerp. Enkele jaren geleden deed ik dit om de bus voor het periodieke borstkankeronderzoek terug te krijgen naar Kampen. En nu weer dit. GBK heeft weinig invloed in Den Haag maar het indienen van deze motie is wel het minste wat we kunnen doen. Ik wil vrouwen met borstkanker een stem geven’, aldus Piet Bergstra.