Piet Westerhuis met een fossiele ammoniet.
Piet Westerhuis met een fossiele ammoniet. Foto: Erik-Jan Berends

Geologische Vereniging Zwolle laat mensen met natuursteenwandeling anders kijken naar Kampen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – “Zwolle was een rijke stad, Kampen trouwens ook”, constateert Piet Westerhuis (69) na het samenstellen van natuursteenwandelingen door beide steden. “Vooral in winkelpuien kom je veel verschillenden, luxere stenen tegen.”

Nu door corona de maandelijkse lezingen van de Zwolse afdeling van de Nederlandse Geologische Vereniging (NGV) wegvielen, beraadden de leden zich op ‘iets anders’. Het boekje ‘De geologische stad’, waarin geologische wandelingen in diverse Nederlandse steden staan, inspireerde hen. “Zwolle staat er niet in, dus besloten we dat maar op te pakken”, vervolgt Westerhuis. “Kort daarna kwam Kampen, waar ik zelf ook enige tijd heb gewoond, en inmiddels hebben we ook geologische wandelingen voor Meppel en Steenwijk gemaakt.”

De plekken waren bij de amateurgeologen nog niet bekend. “We zijn gewoon door de stad gaan lopen”, legt Westerhuis uit. “Samen met secretaris Clarinus Nauta ben ik gaan kijken wat we tegenkomen. Later ook met anderen en ik heb mijn kinderen de route nog even kritisch laten nalopen. De stenen vind je met name in winkelpuien en in kerken. Des te rijker de stad, des te meer je tegenkomt. In Zwolle vonden we het meeste in de Diezerpromenade.”

Belangstellenden konden tijdens afgelopen Monumentendag in Zwolle voor het eerst kennismaken met de routes. “Ze kregen een lezing in de Lutherse kerk. Daar kwamen toch ruim twintig mensen”, stelt Westerhuis tevreden vast. “Hen werd verteld over het gebruik van natuursteen in de stad en ze kregen een inleiding over gesteenten en gesteentesoorten.”

Eenmaal de smaak te pakken in Zwolle, besloten de amateurgeologen ook een route voor Kampen te maken. Westerhuis: “De NGV had vanwege haar jubileum geld vrijgemaakt voor bijzondere projecten. Daarvan hebben we deze route gemaakt. We zijn op dezelfde wijze te werk gegaan. Kampen blijkt ook een rijke stad. De gemeente heeft een app met acht wandelingen en wil de natuursteenwandeling daaraan als negende toevoegen. Erg leuk.” De amateurgeologen vonden in Kampen veel dezelfde steensoorten als in Zwolle, waaronder de bekende Bentheimer zandsteen als ook Trachiet en duurdere marmersoorten. Fossielen zijn er minder volgens Westerhuis al is er toch een aantal gevonden in de vensterbank van het oude postkantoor en in de schouw in de Schepenzaal van het Stedelijk Museum. 

Westerhuis, opgegroeid in Harlingen, vond als scholier bij de aanleg van de industriehaven bijzondere stenen. “Ik ben ermee naar mijn aardrijkskundeleraar gegaan en die zij dat er fossiele varens in zaten. Zo is mijn interesse voor de geologie ontstaan.” Inmiddels al lange tijd woonachtig in Zwolle is Westerhuis actief bij de plaatselijke afdeling van de NGV. Als amateur geologie beoefenen, kan op veel verschillende manier, vertelt hij. “Je kan stenen gaan zoeken. Daarvoor ging ik veel naar groeven. Ook interessant is het om stenen te determineren. In de Grote Kerk in Zwolle zit bijvoorbeeld Trachiet, een stollingsgesteente waarin grote kristallen terug te vinden zijn. Het is erg leuk om dat te herkennen. Andere geologen houden van het zagen en polijsten van stenen, maar dat is niet zo mijn ding. Wel het bestuderen van de ontstaansgeschiedenis van de aarde door het lezen van boeken.”

De amateurgeoloog geniet nog na van zijn omzwervingen door beide Hanzesteden. “Het is erg leuk om dit uit te dokteren en om te zien hoe de gemeenten daarop reageren. Nu ben ik benieuwd hoe het bij geïnteresseerden landt. Onze bedoeling is dat mensen anders gaan kijken. Dat ze niet alleen zien wat er in de etalage ligt, maar ook waarvan die is opgebouwd.”

De NGV afdeling Zwolle heeft ongeveer veertig leden Wie belangstelling heeft voor de geologie is welkom. Zie voor meer informatie: https://geologie.nu/regionaal/ngv-afdeling-zwolle-homepage.

De NGV afdeling Zwolle heeft voor zondag 3 oktober een gratis natuursteenwandeling onder leiding van haar leden door Kampen georganiseerd. Belangstellenden zijn welkom om 14.00 uur bij het NS Station Kampen / IJsselmuiden aan het Stationsplein 1. Ze dienen zich vooraf even aan te melden via e-mail c.nauta@home.nl.