Afbeelding
Pixabay

Motie borstkanker aangenomen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De gemeenteraad heeft donderdag een motie aangenomen waarin het GBK en de PvdA opriepen om niet te tornen aan de driejaarlijkse screening van vrouwen op borstkanker.

Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) besloot het periodiek borstkankeronderzoek voor vrouwen tijdelijk driejaarlijks in plaats van tweejaarlijks te laten plaatsvinden. Reden was een personeelstekort bij de screening en corona. 

GBK en PvdA dienden een motie in waarin zij het college opriepen om de staatssecretaris te vragen om deze maatregelen terug te draaien. De motie werd met een grote meerderheid aangenomen. SGP, D66 en Kampen Sociaal stemden tegen.

GBK stelde na de vergadering in een persbericht dat de tegenstemmers een formele insteek belangrijker vinden dan de gezondheid van 14 procent van de vrouwen in de gemeente Kampen. Dit leidde tot irritatie bij de tegenstemmers.

Richard Boddeus van Kampen Sociaal: “Dit is natuurlijk een absurde stelling en onjuist. Gemeente Belang Kampen kwam met een voorstel dat achterhaald is, niet relevant en gaat over een onderwerp waar we als raad niet over gaan.”

Boddeus legt uit: “Vorig jaar opperde staatssecretaris Blokhuis om de screeningstermijn te verlengen van twee naar maximaal drie jaar omdat er schaarste was aan personeel en achterstanden waren vanwege COVID-19. De gehele Tweede Kamer was het met dat besluit niet eens en sprak dat vorig jaar uit. Daarmee is het dus een onderwerp wat niet op de agenda van de gemeenteraad thuis hoort. Blokhuis heeft naar de oproep van de Kamer geluisterd en voert de motie uit, hij heeft begin deze maand een update gegeven en werkt de achterstanden weg. De motie die in de Kamper raad werd behandeld komt als mosterd na de maaltijd en is daarmee overbodig.”

Verder stelt Boddeus dat geen enkele partij uit de gemeenteraad wil dat het borstkankeronderzoek vertraagd wordt en dat is ook uitgesproken. “Borstkanker is een verschrikkelijke ziekte, daarover is iedereen het eens.”

Ook de SGP stelde tijdens de raadsvergadering dat de staatsecretaris al meerdere keren had aangegeven er alles aan te doen om de maatregel terug te draaien en de motie onnodig te vinden. Piet Bergstra van GBK: “Dat is fantastisch nieuws en heel goed dat Paul Blokhuis er alles aan wil doen om de maatregel terug te draaien. eerst zien, dan geloven. Tot die tijd moeten we de druk op de ketel te houden. Daarom ben ik blij dat de motie is aangenomen”.