Afbeelding

?Werk Waterschap van levensbelang voor burgers'

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN ? ?Als de dijken bij Kampen doorbreken, komt Hagenbroek ruim 3 meter onder water te staan. Het werk van het Waterschap is dus van primair levensbelang.? Toch constateert Kampenaar Bas Wonink dat burgers niet warm lopen voor de verkiezingen van de verantwoordelijken voor de waterhuishouding. De veertigjarige Kampenaar, zelf nummer vier op de lijst van het CDA, hoopt daar in aanloop naar 18 maart verandering in te brengen.
De opkomst van de Waterschapsverkiezingen was in 2008 slechts 24 procent. De toenmalig premier Jan Peter Balkenende sprak van een uitermate teleurstellende opkomst. In dat jaar werden de verkiezingen voor het eerst in het hele land gelijktijdig gehouden om de verkiezingen leven in te blazen. Tevergeefs. Nu doet de politiek een nieuwe poging door de verkiezingen samen te laten vallen met die van de Provinciale Staten (in 2011 een opkomst van 56 procent). Twee keer stemmen kost weinig extra moeite, maar hoe bepaalt de burger waarop hij gaat stemmen? Is niet iedere partij uit op hetzelfde; een veilig (droog) achterland voor de Nederlanders?
?Het Waterschap en haar werkzaamheden zijn vrij onzichtbaar voor de gemiddelde burger?, erkent Wonink. ?Dat is een goed teken, want het betekent dat zij haar hoofdtaken naar behoren uitvoert. De burgers houden droge voeten. Hierdoor zien zij het belang van hun stem niet zo in. Het is nu ook allemaal goed geregeld, denken ze.? Om het belang van stemmen in te zien, is het volgens Wonink nodig dat burgers zich realiseren dat het werk van het Waterschap verder reikt dan enkel het onderhoud van de dijken. ?Het waterpeil in de hele gemeente wordt door het Waterschap bepaald. Dit gebeurt door middel van afgravingen, weteringen, slootjes en het open of dicht zetten van waterkeringen. Verschillende groepen hebben verschillende belangen. Agrariërs willen een hoog waterpeil, dat is goed voor de landbouw, burgers willen liever een laag waterpeil, anders stroomt hun kelder vol. Verschillende gebieden vragen ieder om een eigen aanpak. Het is aan het Waterschap om al deze belangen tegen elkaar af te wegen.?
?Welke keus gemaakt wordt heeft in veel gevallen met geld te maken?, zegt Wonink. Op dit punt komt het onderscheid tussen de partijen volgens hem het duidelijkst naar voren. Voorbeeld: de VVD vindt dat de belasting altijd geïnd moeten worden, terwijl zijn partij, het CDA, vindt dat kwijtschelding mogelijk moet blijven bij bijvoorbeeld gezinnen met een te kleine portemonnee.

´Het Waterschap en haar werkzaamheden


zijn vrij onzichtbaar voor de gemiddelde burger´


Ook op het gebied van de uitgaven komen de verschillen naar voren. Het CDA vindt dat het Waterschap zich vooral moet richten op haar kerntaak, waterveiligheid, terwijl een partij als Water Natuurlijk ook geld wil uitgeven aan het creëren van natuur in gebieden die gebruikt worden om overtollig water op te vangen. In sommige gevallen moet de natuur daar zijn gang kunnen gaan is de filosofie. Volgens Wonink lopen de kosten dan te hoog op, doordat de begroeiing telkens verwijderd moet worden, omdat de afwatering niet meer functioneert. Zijn partij ziet daarom meer in het gebruik van weilanden. Is het gebied niet nodig, dan graast er vee, is het gebied nodig, dan laat men het onder water lopen.
Kwesties als deze laten zien dat er voor de burger het nodige te kiezen valt. Desondanks erkent ook Wonink dat bij het invullen van het kieskompas, de uitkomsten dicht bij elkaar liggen. Hij denkt dan ook dat de burger het grootste verschil met zijn stem kan maken door in ieder geval te stemmen op een inwoner van de gemeente. ?In het Waterschap zit nu geen enkele Kampenaar. In zo'n geval komen lokale onderwerpen minder snel op de agenda.?
Een concreet voorbeeld is volgens hem een fietspad dat van Haatland tot aan Roggebotsluis loopt. Een geliefd pad voor fietsers en wandelaars langs het water, maar eigenlijk is het een schouwpad van het Waterschap. Deze had een hek kunnen zetten en een bordje verboden toegang op kunnen hangen, maar doordat de lokale belangen in het oog gehouden zijn, is het nu vrij toegankelijk. ?Dergelijke belangen worden met lokale bestuurders nog beter beschermd. Bovendien zijn lokaal gewortelde bestuurders makkelijker te benaderen.?
Wonink denkt verder dat het loont om op een partij te stemmen die ook vertegenwoordigd is in de reguliere politiek van de gemeente of provincie. ?Op die manier kunnen de verschillende bestuurslagen elkaar beïnvloeden en helpen waar nodig. Ze kunnen samen makkelijker het grote plaatje in het oog houden. Zo oefent de kiezer met de stem uiteindelijk meer invloed uit.?
In aanloop naar de verkiezingen doet Wonink er alles aan om het Waterschap lokaal onder de aandacht te krijgen. Zo was hij maandag nog bij een avond van de Jongerenraad Kampen om ook de jongeren kennis te laten maken met het bestuursorgaan. Dat de aandacht na de verkiezingen weer iets verstomt vindt hij niet erg, dat betekent in ieder geval dat het goed gaat. ?Dat zie ik ook als mijn missie in het Waterschap. Mensen moeten stemmen op een persoon aan wie ze de belangrijke taak van het waterbeheer toevertrouwen. Ze moeten een rotsvast vertrouwen hebben dat alles goed geregeld is. Ik hoop dat ik een van die personen kan zijn.?

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 17 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 28 mrt, 08:00