Agrariër Charlie Engelen en Voedselbankvoorzitter Peer Willemse.
Agrariër Charlie Engelen en Voedselbankvoorzitter Peer Willemse. Foto: Bert Jansen.

Actie: koop aardappelen en uien!

· leestijd 1 minuut Algemeen

Agrariër Charlie Engelen spant zich in voor Voedselbank Veldhoven. Op zaterdag 18 september verkoopt hij aan huis aardappelen en uien waarvan een deel van de opbrengst ten goede komt aan de voedselbank.

VELDHOVEN - In 2003 begint wijlen Frans van Haandel met het bezorgen van voedselpakketten aan 3 Veldhovense gezinnen. De Veldhovenaar is begaan met de cliënten en heeft het beste met hen voor. Niemand klopt tevergeefs bij hem aan. 

Stijgende lijn

De 3 gezinnen van 2003 zijn anno nu gegroeid naar zo’n 85 tot 90 huishoudens. “Door corona kende het aantal de afgelopen periode een stijgende lijn. We hebben momenteel wekelijks 250 monden te voeden. En nog elke week komen er aanmeldingen bij”, vertelt voorzitter Peer Willemse.

Agrariër Charlie Engelen zit in 2020 figuurlijk in zijn maag met een overschot aan aardappelen. De prijzen zijn zelfs zo slecht dat hij genoodzaakt is om het overschot als veevoer te verkopen. Engelen: “Dat leverde nog minder op. En dat terwijl er mensen naar de voedselbank moeten.” 

Zijn besluit om het overschot aan particulieren te verkopen ten bate van de voedselbank is met gejuich ontvangen door Willemse en de vrijwilligers van de voedselbank. “Toen Charlie dit jaar zei: zullen we het nog een keer doen?, hoefde ik niet lang na te denken. Met elke euro die het oplevert, kunnen we iets doen. Bovendien heb ik van veel mensen gehoord dat het lekkere aardappelen zijn.”

Kop koffie

De aardappelprijzen zijn dit jaar beter dan vorig jaar, maar Engelen steunt de voedselbank graag nog een keer. Het bord met de tekst ‘Aardappelen- & uienverkoop’ dat Piet Hoevenaars vorig jaar geschonken heeft, komt dus weer van pas. Vorig jaar verkocht de agrariër zo’n slordige 3000 kilopiepers. Toch vond hij het vooraf spannend. “Je organiseert iets, en dan is het maar afwachten of er iemand komt. Maar we hebben toen lekker verkocht. Er zijn toch wel zo’n 200 mensen geweest. En als iedereen er een graantje van meepikt, dan is dat super.” 

Engelen vervolgt: “Mensen bleven even hangen voor een praatje onder het genot van een kop koffie.” 

Negatieve reacties heeft hij niet gehad. Ook niet vanuit de buurt terwijl de berm van de weg wat averij had opgelopen. Afgelopen week heeft Engelen zijn aardappelen gerooid. Net als vorig jaar heeft hij weer een aantal netten geregeld, maar iedereen kan zelf een tas meebrengen om die zelf met etenswaar te vullen. Desgewenst krijgt met daarbij alle hulp. 

De actie aan Heers 13 begint zaterdag om 09.00 uur. Zowel de aardappelen als de uien kosten slechts 60 cent per kilo. Een deel daarvan gaat naar de voedselbank. En er is gratis koffie voor iedereen. 

“We gaan door met de verkoop tot ongeveer 17.00 uur. Opraken doen de aardappelen en uien niet”, verzekert Engelen tot slot.

Ad Adriaans.

De aardappelen en de uien kosten slechts 60 cent per kilo