Mindwalkcoach Carin van Holstein ziet veel mensen voorbij komen met vraagstukken die zijn ontstaan in Corona-tijd.
Mindwalkcoach Carin van Holstein ziet veel mensen voorbij komen met vraagstukken die zijn ontstaan in Corona-tijd. Foto: Bert Jansen.

Terugkeer naar kantoor niet voor iedereen makkelijk

· leestijd 1 minuut Algemeen

“Mensen hebben in anderhalf jaar tijd 2 keer moeten schakelen. Ze zijn met een TGV tegen het stootblok aangereden. Online werken.. Kan ik mijn ouders nog wel zien... Nu komt er weer een grote verandering en dat is veel voor mensen. Je hebt 6 maanden nodig wil je ergens weer lekker in meedraaien. Maar niemand wil meer terug naar die TGV”, zegt Carin van Holstein. 

VELDHOVEN - Mindwalkcoach Van Holstein ziet veel mensen voorbij komen met vraagstukken die zijn ontstaan in Corona-tijd. “Zelf heb ik in die tijd, waarin we al zoveel binnen 4 muren zaten, de waarde van wandelen ontdekt. Ik laat cliënten tijdens een wandeling kiezen voor een pad. Nu ze terugkeren naar kantoor vragen ze zich af of ze nog wel gelukkig worden van hun werk. Dan moeten ze echt ontdekken wie ze zijn en wat ze willen. Je kunt ergens goed in zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat je er ook gelukkig van wordt.”

Ook laat Van Holstein mensen regelmatig een sprintje trekken. “Dan vraag ik wanneer heb je dat voor het laatst getrokken op het werk. Hoe was dat voor Corona en hoe was dat daarna? En wat was het fijnste? Zo worden mensen zich er bewust van dat ze de eigen regie over hun vitaliteit kunnen nemen. Er kwam iemand bij me die in een cruciaal winkelbedrijf werkt en continu onder spanning stond. Wat deed ze in haar pauze? Een half uur in een hokje naar een beeldscherm te kijken, met de achterdeur open als het mooi weer was. Toen heb ik haar voorgesteld de stoel buiten te zetten. Uiteindelijk werd dat een lunchwandeling, waardoor ze in dat half uurtje kon ontladen.”

Wat Van Holstein ook opvalt is dat veel mensen moeite hebben om weer te communiceren met hun collega’s. “Niet iedereen is in staat om die kloof te dichten. Je wilt niet weten hoeveel mensen ik spreek die opzien naar de terugkeer naar kantoor. Iedereen heeft de periode ook anders ervaren. In wandelingen met teams mogen alle collega’s iets laten zien wat voor hen voor deze periode staat.”

9 van de 10 werknemers die nu thuiswerken willen dit ook na de Corona-crisis (deels) blijven doen. Slechts 1 op de 10 wil weer helemaal naar kantoor. Veel ondernemers staan positief tegenover blijven thuiswerken, maar denken dat het ook problemen geeft. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Aan het onderzoek deden ruim 5000 werknemers in loondienst mee die de afgelopen maanden (deels) thuis gewerkt hebben. Ook 260 ondernemers van bedrijven waar nu thuis wordt gewerkt vulden het onderzoek in.

1 op de 10

Bianca Kuijpers

In de natuur
zijn mensen
meer ontspannen

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 14 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 19 uur geleden