Het begraven van de tijdcapsule in volle gang.
Het begraven van de tijdcapsule in volle gang. Foto: Bert Jansen/DCI Media

Herinneringen aan de ziel van Veldhoven

· leestijd 1 minuut Algemeen

Nadat een graafmachine een roestvrijstalen koffer voorzichtig in een betonnen bekisting in de grond heeft laten zakken met hulp van wethouder Hans van de Looij, gaat er een betonnen deksel op. De inhoud blijft zo 100 jaar bewaard. 

VELDHOVEN - Het is de tijdcapsule ter ere van 100 jaar Veldhoven, een idee van Marieke Verbeek. “Toen ik begon was de tijdcapsule nog een saai ding, maar nu is het een kunstwerkop zich.” 

Kunstenaar Frank Vincent heeft de trolley gemaakt, Marieke Dona zorgt daarna voor een skyline op de koffer met elementen van alle kerkdorpen.

Thema’s

Verbeek kreeg 65 brieven van inwoners die mee begraven zijn. De rest van de inhoud is op thema’s ingedeeld. “Ik stond ik mijn tanden te poetsen en dacht is er over 100 jaar nog een gewone tandenborstel? Zo kwam ik op het thema toilettas.” 
Naast alle materialen gaat er ook een handleiding mee de grond in, waarin staat beschreven wat er allemaal in de tijdcapsule zit. De culturele sector is goed vertegenwoordigd met verschillende kunstwerken. Verder zijn onder meer een brief van het College van B&W, een toneelstuk voor kinderen, registraties van verschillende lokale voorstellingen, de indrukwekkende documentaire 100 jaar Veldhoven, verschillende Corona-gerelateerde voorwerp en een badpak met handtekening van schoonspringster Inge Jansen, een gedicht, speelgoed, kleding die nu in de mode is, Veldhovense meisjes (koeken) en een dahlia in epoxy, een gevulde handtas en diverse kranten begraven. Ook het Veldhovens Weekblad!

Binnenkort zorgen leerlingen van het Sondervick College overigens nog voor de uiteindelijke finishing touch met nòg een extra laag beton waarin een plaquette van kunstenaar Jan Dams komt.

Expositie

Na het begraven van de tijdcapsule is de expositie Veldhoven 100 jaar geopend. Deze bestaat uit echte Veldhovense voorwerpen en is ingericht rondom de thema’s industrialisatie, religie, gemeente, sport en cultuur. Bij de eerste rondleiding wijst museumdirecteur Hans Sonnemans onder andere op een replica van het processiebeeld uit de kerk van Meerveldhoven. “Die is bij wijze van spreken van de zolder van de kerk gered.”
Bij het thema industrialisatie zijn zowel sigarendoosjes van Duc George te zien als het PAS 5500 systeem van ASML uit de jaren ‘90. Ook een stoel uit de ontvangstkamer van Veldhovens oud-burgemeester Van Hooff maakt onderdeel uit van de tentoonstelling, evenals een oude brommer van een van de Museumvrijwilligers ven een schilderij van ‘de sheriff van Zilst’. Tot 5 december te zien in Museum ‘t Oude Slot.

Een tijdcapsule
ter ere van
100 jaar
Veldhoven

Bianca Kuijpers.

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Afbeelding
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21