Tijdens het autorijden is 'los' mobiel telefoneren strafbaar.
Tijdens het autorijden is 'los' mobiel telefoneren strafbaar. Foto: PixaBay.

Extra controle op afleiding in verkeer

· leestijd 1 minuut Algemeen

Smartphone alleen handsfree bedienen en gordel om. Zodra iemand de auto instapt zou dit de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Helaas gebeurt het nog te vaak dat mensen zonder gordel om en mét smartphone in de hand achter het stuur zitten. Niet alleen een persoonlijk gevaar, maar ook voor je medeweggebruikers. Daarom plaatst de politie de MONOcam en rijden de politieteams van september tot en met december met een touringcar door Brabant en Zeeland om weggebruikers extra te controleren. Het doel hiervan is simpel: de verkeersveiligheid verbeteren en bewustwording verhogen.

VELDHOVEN - Een touringcar is nu niet het eerste vervoersmiddel waaraan gedacht wordt als de politie ter sprake komt. Toch blijkt dit bijzonder effectief. In een touringcar zitten bestuurder en passagiers namelijk hoog. Daardoor kunnen ze goed in auto’s kijken en ook vrachtwagenchauffeurs controleren. 
De touringcar wordt vervolgens gevolgd door agenten in onopvallende auto’s en op motoren. Als er een verkeersovertreding wordt gespot, nemen zij het over en wordt de overtreder staande gehouden en bekeurd.

248 bekeuringen

Ook al lijkt deze manier van controleren wat onconventioneel, effectief is het wel. Vorig jaar levert het in Oost-Brabant in 2 dagen tijd maar liefst zo’n 315 bekeuringen op. 248 hiervan waren voor het vasthouden van een smartphone of tablet. 
“Helaas blijken deze acties dus nog steeds nodig”, aldus het Team Verkeer Oost-Brabant op hun Instagramaccount. “Het gebruik van een mobiele telefoon beïnvloedt het rijgedrag en leidt af tijdens je rijtaak. Het kan voor levensgevaarlijke situaties in het verkeer zorgen. Dat zien we ook jaarlijks terug in de landelijke ongevallencijfers.”

Verkeersveiligheid

De politie is niet alleen extra alert op smartphonegebruik achter het stuur. Als ze tijdens de controles andere verkeersovertredingen ziet – zoals geen gordel dragen – wordt hier uiteraard en vanzelfsprekend ook tegen opgetreden. 
Naast een bekeuring krijgt de overtreder ook nog een duidelijke uitleg over het gevaar dat hij of zij veroorzaakt. Dit alles om de verkeersveiligheid en de bewustwording te verhogen en daarmee het aantal slachtoffers in het verkeer te verminderen.

‘Helaas 
blijken
deze acties
dus
nog steeds
nodig’

Samenwerking

Voor deze best wel bijzondere handhavingscampagne werken de politie-eenheden Zeeland-West-Brabant en Oost-Brabant samen met de besturen van de provincies Zeeland en Noord-Brabant en Rijkswaterstaat Zuid-Nederland.


Van de redactie.

Veiligheid verbeteren en bewustwording verhogen.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 18 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 23 uur geleden