Veldhovenaar Arjan Kruik met het beademingsapparaat van een bekend Eindhovens merk.
Veldhovenaar Arjan Kruik met het beademingsapparaat van een bekend Eindhovens merk. Foto: Bert Jansen

‘Mijn steun en toeverlaat ‘s-nachts’

· leestijd 1 minuut Algemeen

Nederland kent tienduizenden gebruikers van een ademhalingsapparaat. Medio juni blijkt dat een apparaat van Philips mogelijk gezondheidsrisico’s veroorzaakt. Het geluiddempend schuimrubber in het apparaat kan afbrokkelen en het kan schadelijke gassen afgeven. Veldhovenaar Arjan Kruik (60) gebruikt zo’n apparaat.

VELDHOVEN - In Nederland zijn zo’n 300.000 mensen gediagnosticeerd met slaapapneu volgens de Nederlandse Apneuvereniging. Apneu-patiënten stoppen in hun slaap regelmatig even met ademhalen. Vaak snurken ze ook veel. 

Van kwaad tot erger

In september 2020 krijgt Arjan Kruik de diagnose slaapapneu. Maar daaraan ging een lastige periode vooraf. “Achteraf had ik er al heel lang last van. Vooral ’s avonds was ik ontzettend moe en viel voor de tv in slaap. Als ik dan rond middernacht naar bed ging, was ik meteen vertrokken.” 

Het wordt van kwaad tot erger. De vermoeidheid neemt toe en hij wordt kortademig. “Als ik de trap naar de zolder nam, moest ik op de overloop even bijkomen.”

Een bloedonderzoek levert niets op en Corona heeft hij ook niet. Allerlei testen, foto’s en hartfilmpjes leveren ook niets op. Dan denkt zijn cardioloog aan slaapapneu en wordt hij doorverwezen naar de longarts. Er volgt een slaaponderzoek vanuit het MMC Eindhoven. Hij gaat naar bed met een apparaat om zijn nek en een lichaam vol plakkers en slangetjes. 2 weken later heeft hij een afspraak bij de longarts. “Toen bleek dat ik een matige tot ernstige apneu heb. Als je 5 seconden niet ademt, noemen ze het een apneu. Dit gebeurde bij mij 15 tot meer dan 30 keer per uur. De langste duurde 63 seconden!”

Neusmasker

De vermoeidheidsklachten van Kruik zijn verklaard. En dat niet alleen. “Zijn humeur was al die tijd beneden peil. Naast de vermoeidheid had hij een kort lontje. Ik heb af en toe op mijn tong moetenbijten”, zegt echtgenote Lydia. Die sliep al jaren regelmatig in de logeerkamer want haar man snurkte ook. “Ik hoorde hem door de slaapkamermuur vaak nog snurken.”

Op 13 oktober 2020 krijgt Kruik een CPAP (continuous positive airway pressure). Het apparaat van Philips blaast onder druk lucht in de neus en/of de keel. Kruik: “Ik begon met een neusmasker. Maar dat bleek al snel niet te werken omdat ik snurk. Na contact met de leverancier heb ik nu een fullface-masker.” 

Steun en toeverlaat

Dan komt op 14 juni van dit jaar de onheilstijding. Het advies is om direct te stoppen met het gebruik van het apparaat. “Dat vond ik heel eng, het apparaat is ‘s nachts mijn steun en toeverlaat.”

Als ook zijn longarts adviseert om te stoppen, geeft Kruik daaraan gevolg. Binnen enkele weken snurkt hij weer en loopt hij rond met wallen onder zijn ogen. Dan verneemt hij dat bij toenemende klachten het apparaat toch gebruikt mag worden. Kruik: “De eerste nacht had ik er weer profijt van.” 

Philips moet wereldwijd 3 à 4 miljoen apparaten vervangen of repareren.

Ad Adriaans.

‘Als je ‘s nachts 5 seconden niet ademt, noemen ze het een apneu’