Lianne van den Wittenboer, ‘intermediair’ van Brainport voor Leergeld, legt uit waarom Leergeld belangrijk is voor de Brainport regio.
Lianne van den Wittenboer, ‘intermediair’ van Brainport voor Leergeld, legt uit waarom Leergeld belangrijk is voor de Brainport regio. Foto: Leergeld.

‘Vakmensen zijn onmisbaar in onze regio’

· leestijd 1 minuut Algemeen

De samenwerking tussen Brainport en Stichting Leergeld Veldhoven de Kempen (Leergeld) is in de achterliggende 18 maanden intensief geweest en kent veel succes. Lianne van den Wittenboer, ‘intermediair’ van Brainport voor Leergeld, legt uit waarom Leergeld belangrijk is voor de Brainport regio.

VELDHOVEN - Leergeld werkt met ‘intermediairs’. Zij hebben direct contact met de gezinnen die een beroep doen op Leergeld. De intermediair kan dus goed inschatten wat het gezin nodig heeft. Van Den Wittenboer: “Daardoor kunnen wij concreet ingaan op de verzoeken van Leergeld. Brainport kan heel veel ondersteuning in natura bieden. Ons netwerk van bedrijven en organisaties is groot en de lijntjes zijn kort. Samen kunnen we snel tot een oplossing komen.”

Dat klinkt wat vaag. Maar Van den Wittenboer heeft voorbeelden: “Ik noem er 2. NXP had nieuwe laptops aangeschaft. De oude waren nog prima voor dagelijks gebruik. Ze werden van binnen en buiten schoon en weer gebruiksgeschikt gemaakt, maar dan voor scholieren. Hoe circulair wil je het hebben?”

“Brainport en de regio staan voor high tech en maakindustrie. Wij zouden nergens zijn zonder de vakmensen waarop de maakindustrie draait. Zij hebben een op de praktijkgerichte opleiding en weten heel goed hoe zij bijvoorbeeld onderdelen moeten maken. Daarom is die gelijkheid van kansen voor alle leerlingen belangrijk voor Brainport.”

En het tweede voorbeeld dan? Van den Wittenboer: “Samen met experts van PSV-partners helpen we gezinnen in onze regio die het moeilijk hebben. We kijken hoe we kunnen aansluiten bij bestaande initiatieven zoals Leergeld.”

En wat is dan voor Van den Wittenboer de kracht van Leergeld? “De korte lijntjes; de intermediair die thuisbezoeken aflegt, en de coördinator die in één keer alle zaken voor alle leerlingen regelt voor wie Leergeld actief is. Het is jammer dat zij moet bestaan, maar het is daarom goed dat Leergeld er is.”

Stichting Leergeld Veldhoven en De Kempen is opgericht met maar één doel: alle kinderen, ook als er thuis niet genoeg geld is, kunnen gewoon meedoen. Aan binnen- én buitenschoolse activiteiten. Want hoe belangrijk is het dat een kind zich goed kan ontwikkelen?

Leergeld

Van de redactie.

‘De gelijkheid van kansen voor alle leerlingen is belangrijk’