De 3-jarige Léon Algra met zijn vader op de kermis in Zeelst.
De 3-jarige Léon Algra met zijn vader op de kermis in Zeelst. Foto: Familiearchief.

Léon Algra dicht al van jongs af aan

· leestijd 2 minuten Algemeen

Al in zijn tijd op de toenmalige basisschool ’t Kompas in Zonderwijk schrijft Léon Algra (62) gedichten. In de Corona-periode werkt hij vanuit huis en vindt hij de ruimte om na lange tijd weer gedichten te schrijven. Vrijdag 24 september overhandigt hij zijn nieuwste dichtbundel aan het college van B&W van Veldhoven.

VELDHOVEN - In zijn jeugd gaan zijn gedichten over dingen die om hem heen gebeuren zoals school, voetbal, zingen, volleyballen en pianospelen. Schriften vol gedichten die hij in zijn MAVO-tijd schrijft, heeft hij altijd bewaard. Later hoopt hij schrijver of zanger te worden.

Corona

Inmiddels is Algra al zo’n 40 jaar weg uit Veldhoven en woont tegenwoordig in Zeist. In 2020 verschijnt zijn dichtbundel Melati Putih. In dichtvorm beschrijft hij hierin het verhaal van zijn vader, oud-KNIL-militair. “Mijn vader zweeg over die periode. Door over zijn tijd in Nederlands-Indië te kunnen vertellen, kon ik als zoon die stilte doorbreken en het voor mezelf een plaats geven.”

Vrijwel aan het begin van Corona begint hij met vrijwel dagelijks een gedicht te schrijven. “Vanuit een vrijwel gesloten situatie door Corona vond ik inspiratie in wandelingen door Zeist en omgeving en in actualiteiten. Ik vond het leuk om de tijd te vangen in gedichten. Zo schreef ik over de dood van George Floyd op 5 en 6 juni twee gedichten, omdat er een manifestatie op 6 juni 2020 op de Dam in Amsterdam gehouden werd. De dichtbundels hebben daardoor ook een historisch karakter gekregen.” 

Eerste exemplaar

In oktober 2020 komt zijn bundel CO-RO-NA-VIR-US uit. Waarom heet je nieuwe bundel ‘CO-RO-NA-VIR-US, in herinnering’? “Optimistisch gestemd was ik dat eind 2020 het Corona-virus onder controle zou zijn. Dit was niet het geval, waardoor ik van dag tot dag gedichten bleef schrijven. ‘CO-RO-NA-VIR-US, in herinnering’ zou voor mij in mei 2021 een herinnering mogen zijn en hopelijk een einde kennen, maar nog altijd leven we met Corona.”

Met ‘Veldhoven 100 jaar’ en ‘Ze komen samen’ bevat deze bundel ook 2 gedichten over Veldhoven. Vanwege het eeuwfeest van onze gemeente komt Algra op vrijdag 24 september naar Veldhoven. In de namiddag overhandigt hij het eerste exemplaar van zijn nieuwste bundel aan burgemeester en wethouders. In de ochtend kan iedereen de dichter ontmoeten als hij bij boekhandel Bruna aanwezig is om zijn bundel te signeren.

Nog een project

Naast zijn wens om schrijver te worden, is ook zijn droom om zanger te worden uitgekomen. “Zingen zit in mijn bloed. Ik heb ruim 13 jaar als zanger gezongen bij Rumor di Mare in Leiden, die folk- en seasongs op tal van plekken liet horen. Luke Kelly, bekende zanger van The Dubliners is mijn grote voorbeeld. Buiten Rumor di Mare ben ik als solo-zanger gaan optreden. En ik hoop het komend jaar een 2 de cd uit te brengen ‘Leon sings Luke’”.

Ook staat er voor de oud-Veldhovenaar nog een Veldhovens project op stapel. “In nauwe samenwerking met Toon Bazelmans, Veldhovenaar in hart en nieren, is het de bedoeling om ‘Veldhoven, 100 Jaar’, een boek bestaande uit gedichten, proza en afbeeldingen van Veldhoven het komend jaar uit te brengen.”

“Optimistisch gestemd was ik dat eind 2020 het Corona-virus onder controle zou zijn. Dit was niet het geval, waardoor ik van dag tot dag gedichten bleef schrijven. ‘CO-RO-NA-VIR-US, in herinnering’ zou voor mij in mei 2021 een herinnering mogen zijn en hopelijk een einde kennen, maar nog altijd leven we met Corona.”

Ad Adriaans.

Signeersessie

De oud-Veldhovenaar en dichter signeert op 24 september zijn nieuwste dichtbundel bij Bruna en biedt het eerste exemplaar aan aan burgemeester en wethouder(s) van Veldhoven.

‘Ik vond het leuk om de tijd te vangen in gedichten’