'Airtricks' zijn sprongen die worden uitgevoerd zonder het gebruik van een schuine schans of van andere hulpobjecten.
'Airtricks' zijn sprongen die worden uitgevoerd zonder het gebruik van een schuine schans of van andere hulpobjecten. Foto: Frans Lahaye.

NL Kampioen Cable Wakeboard

· leestijd 1 minuut Sport

Wat begon met ‘een keertje wakeboarden’ op het kinderfeestje van zijn zus, eindigt 3 jaar later in een Nederlands Kampioenschap. Eind juli is het driedaagse Nederlands Kampioenschap Cable Wakeboarden op Cablepark Aquabest. De 14-jarige Veldhovenaar Max van Empel eindigt op de 1e plek die zaterdag tijdens de kwalificatieronde en houdt deze vast tot het podium.

VELDHOVEN - “Een supergave tas van Mystic en een trofee,” vol trots toont Max zijn prijzen. De trofee is een gegraveerde houten ‘handle’. “Cablepark Aquabest, U14 Boys, nr.1”, leest de jonge kampioen op. 
“Ik had het eigenlijk helemaal niet verwacht dat ik zou winnen. Alle deelnemers werken heel hard naar deze wedstrijd toe. Kandidaten komen uit heel Nederland, dus je hebt geen idee wat je van de concurrentie kunt verwachten. Pas op de laatste dag van de inschrijving wist ik tegen wie ik zou moeten boarden en werd het ook duidelijk dat ik wel een goede kans had,” vertelt Van Empel.

Op safe spelen

Het kampioenschap was in zicht, maar zeker nog niet in the pocket. “Omdat ik de enige was in mijn leeftijdscategorie die ‘airtricks’ kan doen, maar ondanks dat ik de enige was die zulke trucs kan uitvoeren, was het helemaal niet zeker dat ik zou winnen. Want als je valt, krijg je geen punten”, legt Van Empel uit. ‘Airtricks’ overigens, zijn sprongen die worden uitgevoerd zonder het gebruik van een schuine schans of van andere hulpobjecten. 
Van Empel vervolgt: “Tijdens de kwalificatie heb ik daarom in de eerste run het op safe gespeeld, die punten had ik dan alvast verzekerd. Op het einde van die run stond ik toen op de eerste plaats. Daarom ging ik in de tweede run voor de moeilijkere tricks, die ook allemaal lukte. Hierdoor werd de voorsprong op de nummer 2 nóg groter.”

Super vet

Als koploper mocht Max op zondag de race en daarmee ook de finale afsluiten. Deze bestaat wederom uit 2 runs. Na de 1e run was het al duidelijk: “Ik had niets meer te verliezen en besloot om een nieuwe trick te proberen. Die mislukte, helaas. Maar het was wel super vet!” lacht Van Empel. Ondanks de nieuwe trick die in het water is gevallen, wordt hij uitgeroepen tot de nieuwe Nederlandse Jeugdkampioen Cable Wakeboarden. “Ik was echt super blij! Ik had er zó lang en zó hard voor getraind en dan weet je waar je het allemaal voor hebt gedaan.”

Carrière

Aan een sportcarrière als professioneel wakeboarder denkt Van Empel nog niet. “Ik ga eerst maar eens meetrainen en daarna kijken we naar de volgende stap. Maar ik ga volgend jaar zéker weer meedoen aan het NK om mijn titel te verdedigen. Een categorie hoger, omdat ik dan ook een jaartje ouder ben, dus de concurrentie zal dan ook van een hoger niveau zijn. Dus tot die tijd blijf ik ook net zo hard doortrainen”, zegt de jonge kampioen vastberaden en tot slot.

Van de redactie

‘Ik had er
zó lang en
zó hard
voor getraind’

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 12 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 14 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41