'Eeuwfeest aan de Gender' presenteert tal van lokale zangers.
'Eeuwfeest aan de Gender' presenteert tal van lokale zangers. Foto: Bert Jansen

Lokale zangers dagen het publiek uit!

· leestijd 2 minuten Algemeen

Lian Jacobs, Dianne Roymans, Fred Dingen en Angelique Antonis kunnen niet wachten om de rest van Veldhoven op te zwepen om mee te zingen tijdens de zomereditie van Echt Veldhovenz Luidkeels. De ervaren zangers doen al jarenlang mee met het zangfestijn. 

VELDHOVEN - Gerard Coppens heeft het zelf te druk met de organisatie om mee te zingen, maar kijkt ook al uit naar zaterdagavond 11 september. “Luidkeels in februari kon niet doorgaan, dus hadden we wel zin om dit jaar nog een Luidkeels te organiseren.”

Wel zingen

Net als bij de gebruikelijke editie van Luidkeels staan er Nederlandse, Engelse en Duitse meezingers op het programma dat varieert van ‘Sierra Madre’ tot de Troubadour’ , ‘Leef’ en ‘Manuela’. Als het enigszins kan, laat de organisatie het evenement graag doorgaan. Enige voorwaarde is dat er meegezongen mag worden. Coppens: “Als we toegangscontrole moeten regelen doen we dat, moeten we mensen laten testen doen we dat, maar ons publiek moet wel kunnen zingen. Heel de tent gaat los, het is dansen, feesten zingen, dus als dat niet kan is er geen Luidkeels.’‘

“Toen Luidkeels begon werden wij als leden van ons koor Chant’Oers gevraagd of we mee wildendoen met het Luidkeels koor”, zegt Angelique Antonis. “We hadden wel 50 enthousiaste mensen die meededen. Wij staan mee te zingen met het publiek om dat te enthousiasmeren.” Coppens: “Het Luidkeelskoor maakt in heel belangrijke mate de sfeer en het totale beeld van het podium. In de afgelopen jaren hebben we steeds beter geleerd om het geluidstechnisch zo te regelen dat het koor goed te horen is.’‘

Geen plankenvrees

“Wij zien elkaar wekelijks en volgens mij is het in het verleden ooit zo gegaan van gij zingt gewoon mee”, zegt Fred Dingen knikkend naar Coppens. “Mijzelf kennende zou dat goed kunnen”, zegt die laatste.
Dingen is 1 van de 8 solisten van dit jaar, net als Roymans en Jacobs. Coppens: “We hebben echt gezocht naar mensen die iets durven.”
Dingen: “Je moet inderdaad geen plankenvrees hebben, maar dat hebben de meeste van ons ook niet.”
Roymans: “De mensen zingen met zijn allen mee en dat is leuk om te zien als je daar staat hoe enthousiast iedereen mee staat te zingen.”
Jacobs: “Je wordt helemaal geïnspireerd om er een feestje van te maken.”
Coppens: “We hebben de solisten in de loop van de jaren geleerd om het publiek uit te nodigen om mee te zingen. Je hebt van die artiesten die meer de microfoon naar voren steken dan zelf meezingen. Dat hoeft niet, maar het publiek uitdagen dat mag en dat doen ze allemaal steeds beter. Ons publiek dat reageert wel. Normaal is het natuurlijk aan de vooravond van carnaval, maar ik ben ervan overtuigd dat het publiek nu ook komt. Er komt zo’n 1.200 tot 1.500 man en het wordt elk jaar echt steeds drukker.”

Laatste nieuws

Na Corona-overleg met de gemeente is inmiddels duidelijk dat het ‘Eeuwfeest aan de Gender’ definitief doorgang vindt. Echter met de restrictie van maximaal 750 personen per dag. Verder zijn zowel zaterdag als zondag legitimeren en Corona-check verplicht.

‘We hebben de solisten in de loop van de jaren geleerd om het publiek uit te nodigen om mee te zingen. Je hebt van die artiesten die meer de microfoon naar voren steken dan zelf meezingen. Dat hoeft niet, maar het publiek uitdagen dat mag en dat doen ze allemaal steeds beter.’

Bianca Kuijpers

Toegang

Op de zaterdagavond gaat voor het onderdeel ‘Echt Velhovenz Luidkeels’ de toegang van De Plaatse om 19.00 uur open. Voor het zondagprogramma is de toegang van De Plaatse open vanaf 10.00 uur.

‘We hebben echt gezocht naar mensen die iets durven!’

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.