Brenda van der Tas moet er niet aan werken om in een andere sector te werken. “Voor mij is horeca het mooiste vak dat ik kan bedenken”, zegt ze.
Brenda van der Tas moet er niet aan werken om in een andere sector te werken. “Voor mij is horeca het mooiste vak dat ik kan bedenken”, zegt ze. Foto: Bert Jansen

‘Ik poets zelf ook gewoon de toiletten’

· leestijd 2 minuten Algemeen

Veel horecabedrijven kampen - nu de pandemie beetje bij beetje wordt teruggedrongen - met een serieus personeelstekort. Oakwood in Veldhoven heeft zijn zaken op orde. “Laten we alsjeblieft niet vergeten dat een opleiding belangrijk is.”

VELDHOVEN – Brenda van der Tas (43) van grillrestaurant Oakwood schiet in de lach. “Het maken van een mooie cappuccino met zo’n hartje, is net als leren zwemmen. Dat gaat niet vanzelf, dat kost heel veel – zoals ik het noem – vlieguren.”
Van der Tas, in het verleden ook uitbaatster van het er naast gelegen grand-café Saint Tropez, zit in een geanimeerd gesprek met horecapromotor Kara Ernest van Eindhovens Rondje over werkgelegenheid in de branche. “Ervaring is wel een ding”, zegt Ernest, die zelf ook jarenlang in de horeca in haar toenmalige woonplaats, het nabijgelegen Son, werkte.

Van der Tas moet er niet aan werken om in een andere sector te werken. “Voor mij is horeca het mooiste vak dat ik kan bedenken”, zegt ze. “Zolang je het maar met passie, liefde en plezier doet, geeft het (mij) heel veel energie.”

Niet iedereen denkt er zo over. De branche kampt sinds jaar en dag met een personeelstekort. Een slecht imago vanwege een lager salaris, lange diensten én werken als vrienden en familie vrij heeft, speelt de horeca parten. Het Summa College is daarom de campagne HorecaLeeft! begonnen. Boodschap: het is leuk om in de branche te werken.
De bedoeling is om 100 extra studenten voor een bbl-opleiding (4 dagen werken, 1 dag naar school) te werven. Daardoor hebben cafés, restaurants en andere horeca volgende maand meteen extra handen aan het dienstblad en in de keuken.

Heel blij

Om twijfelende jongeren over de streep te trekken, biedt Summa de boeken en andere zaken gratis aan. En de mbo-instelling probeert horecazaken die nog geen studenten hebben, met een gratis leermeestercursus (ad 750 euro) over te halen. 
Hoewel Van der Tas met 25 mensen het rooster rondkrijgt, is ze blij met de campagne. “Wij hebben al een jaar geen nieuwe studenten meer gehad.” En, zo voegt ze nog toe: “Laten we alsjeblieft niet vergeten dat een opleiding belangrijk is. Het is een goede basis voor werken in de horeca.”

Lees verder op pagina 3.

Door de liefde komt ze 23 jaar geleden in Veldhoven terecht. En op een gegeven moment krijgt ze de kans om samen met Marco de Ruiter grand-café Saint Tropez over te nemen. En na die zaak volgde dus Oakwood. Ook weer samen met Marco. Het grand-café werd 4 jaar geleden verkocht.

De afgelopen jaren maakte ze lange dagen. Hoewel ze in principe 4 dagen werkt, schat Brenda van der Tas toch zeker 70 uur per week te draaien. “Ik ben niet alleen uitbater, maar ook meewerkend. Ik doe hier echt alles. Zelfs het poetsen van de toiletten. Ik vind dat ook belangrijk in de richting van de medewerkers. We zijn een familie. En we klaren sámen de klus.”

Van haar personeel verlangt ze geen vreemde werktijden, benadrukt Van der Tas. “Een hele werkweek is hier, net als op kantoor, 38 uur. En natuurlijk kan er bij calamiteit een beroep op mensen worden gedaan. Maar dat is niet standaard. Bovendien betalen wij de extra uren ook gewoon uit, of geven we die in tijd terug.”

Leuk werk

Brenda van der Tas benadrukt graag dat de horeca een leuke plek is om te werken. “Dat negatieve imago is écht achterhaald”, zegt ze. “Want naast normale werktijden, kennen onze medewerkers ook minimaal één vrije dag in het weekeinde. Zodat ze tijd hebben voor vriend of vriendin of familie. Bovendien betalen we alle medewerker beter dan de cao.”

Kara Ernest wil nog weten wat Van der Tas trekt aan de horeca. “Ik vind het heel leuk om met mijn team ‘te knallen’. Samen een hele avond klanten mooi te bedienen. Noem het passie. En ik geniet ervan als we dan na een avond hard werken, nog even samen zitten. Dan zie je oudere collega’s die in gesprek raken met jeugdig personeel. En dat geeft mij een warm gevoel.”

Fotobijschrift: Brenda van der Tas bereidt de service van de komende avond voor. Foto Bert Jansen

‘Laten we niet
vergeten, dat
een opleiding
belangrijk is’

Hub Dohmen.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 10 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 22 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57