De politie geeft op haar website tips, die speciaal gericht zijn op senioren en veiligheid. Daarnaast is er nog deze tipkaart.
De politie geeft op haar website tips, die speciaal gericht zijn op senioren en veiligheid. Daarnaast is er nog deze tipkaart. Foto: Swove.

Pas op voor phishing en babbeltrucs!

· leestijd 1 minuut Algemeen

Maar liefst 3 keer is er de afgelopen periode getracht om op slinkse wijze Veldhovense senioren geld afhandig te maken. In een van de gevallen is dit ook gelukt. 

VELDHOVEN - Onlangs verneemt Carolien van der Heijden van SWOVE al de 3e melding binnen korte tijd. Bij een alleenstaande dame, 80+, gaat op maandag 9 augustus om 18.30 uur de telefoon. Ze krijgt een heel aardige man aan de lijn die zich voordoet als medewerker van de Rabobank. Hij stelt enkele vragen en meldt dat de pinpas van mevrouw aan vervanging toe is. Ze wordt gevraagd de pincode door te geven, dan zal de man ervoor zorgen dat ze een nieuwe pas krijgt. Dan vraagt de Veldhovense waarom ze hiervoor in de avond bellen. Ze krijgt als antwoord dat het erg druk is en dat ze ‘s avonds gewoon doorwerken. 

Betrouwbare indruk

De twijfel slaat toe bij mevrouw waarna de stemming omslaat. De tot dan aardige man wordt dwingend en dreigt dat mevrouw straks al haar geld kwijt zal zijn. Totaal in verwarring gooit mevrouw de hoorn op de haak. Nog dezelfde avond gaat haar deurbel. Mevrouw treft een aardige man aan de deur die er netjes uitziet en een betrouwbare indruk wekt. “Als het goed is, bent u eerder deze avond gebeld door de bank”, zo begint hij. 
Vervolgens begint hij dezelfde vragen te stellen en probeert naar binnen te komen. Mevrouw kan nog net op tijd de deur dicht doen. Volledig in paniek slaat de vrouw alarm waarna iemand uit haar omgeving de politie belt. Nog diezelfde avond komt de wijkagent bij haar en laat voor alle zekerheid de pas van mevrouw blokkeren. Dat blijkt nog een lastig karwei te zijn.

Kwetsbaarheid

In dit geval is uiteindelijk geen geld verdwenen, maar van een andere inwoner uit Veldhoven zijn via een valse e-mail honderden euro’s van de rekening gehaald. Senioren moeten steeds langer thuis blijven wonen. Gaandeweg raken zij deels of volledig afhankelijk van anderen. Daarmee neemt de kwetsbaarheid toe voor allerlei vormen van misbruik, zoals ondermeer financiële uitbuiting. Vaak doen ouderen hiervan geen aangifte. Uit schaamte of omdat ze niet weten niet hoe ze dat moeten aanpakken. 

Alert zijn

De politie geeft op haar website tips, die speciaal gericht zijn op senioren en veiligheid. Zo adviseert zij de deur nooit zomaar open te doen en een kierstandhouder te gebruiken. Ook geldt het dringende advies om nooit de pincode aan iemand te geven. De bank en de politie zullen overigens nooit iemand bellen om te vragen naar zijn/haar pinpas of pincode.

SWOVE vraagt iedereen alert te zijn op dit soort gevallen van phishing en babbeltrucs. Vindt u het verdacht, vertrouwt u het niet? Bel meteen 112. Op de site www.politie.nl onder het kopje Onderwerpen bij Senioren en Veiligheid nog veel meer nuttige informatie en tips.

Ad Adriaans.

Senioren zijn kwetsbaar voor misbruik en uitbuiting

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00