Toine van Gompel is gehuldigd voor zijn 40-jarig lidmaatschap van Muziekvereniging St. Cecilia.
Toine van Gompel is gehuldigd voor zijn 40-jarig lidmaatschap van Muziekvereniging St. Cecilia. Foto: Bert Jansen.

‘St. Cecilia is voor mij als familie’

· leestijd 2 minuten Verenigingen

Toine van Gompel is gehuldigd voor zijn 40-jarig lidmaatschap van Muziekvereniging St. Cecilia. Het Oerlese muziekkorps is voor hem als familie. “Daarom is het geen prestatie om er 40 jaar lid van te zijn.”

VELDHOVEN - Toine van Gompel (61) stamt uit een zeer muzikale familie. De liefde voor muziek krijgt hij dan ook met de paplepel ingegoten. Hij is de jongste in een gezin van 10 kinderen. “Mijn vader was indertijd dirigent van het leerlingenorkest van fanfare Kunst Adelt in Hapert waar we toen woonden. Van de10 kinderen in het gezin maakten er 8 muziek. Elke avond kreeg er thuis wel iemand les van mijnvader.” 

Hoogtepunten

Van Gompel speelt saxofoon bij Kunst Adelt, maar zijn voorkeur ligt bij de klarinet. “Dat vind ik een mooi instrument. Het is bij de harmonie wat de viool is in een symfonieorkest. Maar bij defanfare kon ik geen klarinet spelen. Daarom ben ik in 1972 overgestapt naar het Veldhovens Muziekkorps (VMK) waar toen een paar van mijn broers speelden.”

In 1981 begint hij ook bij St. Cecilia in Oerle dat enkele jaren daarvoor is omgeschakeld van fanfare naar harmonie. “Vanaf dat jaar reed ik zo’n 9.000 kilometer per jaar voor de muziek. Daarom verhuisde ik in 1987 naar Veldhoven. In 1994 ben ik gestopt bij het VMK.”

In de jaren-’90 maakt hij furore op het Topconcours in Barneveld. 2 keer wordt hij daarvoor uitgenodigd met het kwartet waarin hij dan speelt met de broers Wil en Christiaan de Kort en Albert van Boekel. Het absolute hoogtepunt valt in 1996. “In die periode legde ik de lat ontzettend hoog. Als duo met Thijs Karsmakers worden we Nederlands Kampioen op het Topconcours.  Toenmalig dirigent Hans Bakker ondersteunde ons toen flink.”

Na het volgen van een cursus assistent-dirigent neemt hij het initiatief tot de oprichting van een beginnersorkest. Na enkele jaren neemt hij ook het leerlingenorkest over van Hans Bakker. “In totaal heb ik dat 18 jaar gedaan. Ook het leerlingenorkest van het VMK dirigeerde ik een tijd.” 

Op hoog niveau

Enkele jaren laat hij het dirigeerstokje met rust. Dan polst een collega hem voor het dirigentschap van het Soeriks Muziek Gezelschap in Soerendonk. “Daar dirigeer ik nu al weer een jaar of 7 het muziekgezelschap en het beginnersorkest. Dirigeren is leuk. De uitdaging is om voor de luisteraar tot een zeer acceptabel optreden te komen. Ik zie dat de muzikanten er dan ook plezier in hebben.”

In 2017 wordt harmonie St. Cecilia een muziekvereniging. “Hans Bakker heeft ons als harmonie naar de hoogste afdeling gebracht. Met de komst van dirigent Johan Smeulders hebben we qua muzikaliteit weer een flinke stap gemaakt. Dit heeft een aantrekkende werking op muzikanten van buitenaf”, legt de jubilaris uit. 

Maar naast blazen op hoog niveau wordt er ook gewoon oud papier opgehaald. “Iedereen vanaf een bepaalde leeftijd wordt daarvoor ingeroosterd. Elke maand rijden we met 3 wagens waar in totaal 5 muzikanten meelopen.”

Sint Cecilia is dé muziekvereniging uit Oerle. Er zijn muzikale activiteiten op verschillende niveaus. Zo is er een samenspelclub, beginnersorkest, leerlingenorkest en harmonieorkest. Altijd al muziek willen beoefenen op een uitdagend niveau of gewoon een muziekinstrument willen bespelen? Zijn gezelligheid en persoonlijke ontwikkeling belangrijk?
Zie https://sintceciliaoerle.nl/home

Word ook muzikant

‘Van de 10 kinderen in het gezin maakten er 8 muziek’

Ad Adriaans.