Daan Adams is opgegroeid tussen de paarden en heeft een natuurlijke aanleg om met deze edele dieren om te gaan.
Daan Adams is opgegroeid tussen de paarden en heeft een natuurlijke aanleg om met deze edele dieren om te gaan. Foto: Bert Jansen

‘Je moet het samen met je paard doen’

· leestijd 2 minuten Sport

Daan Adams uit Veldhoven hoeft niet lang na te denken over zijn doel, want dat is paarden opleiden. De 14-jarige springruiter is zeer getalenteerd maar of hij de top wil bereiken? Hij weet het echt nog niet.

VELDHOVEN - Daan Adams hoort bij de absolute top in zijn leeftijdsklasse. Hij zit samen met zijn moeder in de kantine van hun manage. Een echte puber die liever op zijn paard zit en op de manege rondhangt dan aan tafel voor een gesprekje. Moeder stoot hem regelmatig aan en maant hem tot rechtzitten. “Ja, ik weet ook niet zo goed wat ik moet vertellen.” 
Zelf vindt hij zijn prestaties niet zo bijzonder. Hij is opgegroeid tussen de paarden en heeft een natuurlijke aanleg om met deze edele dieren om te gaan. Moeder Lian Timmermans voert op verzoek van Daan het woord.

Internationaal springruiter

De keuze om te gaan springen was een logische voor Daan. “Dat geeft me iets meer uitdaging, het is net iets stoerder.” 
Op 7-jarige leeftijd reed hij zijn eerste wedstrijd en werd meteen 1e. Later is hij 1 jaar gestopt om te gaan voetballen maar keert toch weer terug naar de paardensport. “Afgelopen week heeft Daan gereden in Portugal. Er zin 93 deelnemers uit de top van Europa gestart in de leeftijdsklasse tussen de 12 en 14 jaar.”
Daan heeft verschillende rondes gereden over 5 parcoursen. “De laatste dag, de finaledag, was best spannend. Daan is uiteindelijk 17e geworden met DHL Cherokee, een zeer knappe prestatie als je naar het deelnemersveld kijkt.”

Vele uren

Als je een springruiter op zijn paard bezig ziet met het nemen van de hindernissen op het parcours ziet het eruit alsof het geen enkele moeite kost. In werkelijkheid is het een moeilijke sport waarvoor vele uren training zijn vereist. “Je moet het samen met je paard doen, als team moet je het parcours afleggen en elkaar volledig vertrouwen.” 
Dat vertrouwen wordt dagelijks opgebouwd met rijden en de verzorging van het paard. Het paard is afhankelijk van de ruiter, deze bepaald het aantal stappen tussen de hindernissen en hoe snel er gelopen moet worden. “Een parcours is altijd uniek. Elke keer wordt er een nieuwe route uitgezet. De ruiter loopt vooraf van start naar finish, zonder paard en telt het aantal stappen tussen de hindernissen. Die moeten volledig uitgeteld worden en ook hoe snel er gelopen moet worden, bijvoorbeeld galop of draf. Dit heeft weer te maken met de tijd die je erover mag doen, want de 12 sprongen zitten in een tijdklok. Je moet ze binnen die tijd gesprongen hebben. Dat vergt veel ervaring van de ruiter. Daan heeft dat. Hij heeft oog voor de sprong.”

Sportstatus

Daan heeft de NOC-sportstatus. Hij wordt dus in de gelegenheid gesteld om aan de diverse wedstrijden deel te kunnen nemen, nationaal en internationaal. “Daarvoor moet hij wel veel investeren in zijn schoolwerk. Voorafgaand moet hij alle proefwerken hebben gemaakt waarvoor hij extra moet studeren. En natuurlijk moet hij ook zijn training gewoon doen.”
Kijkend naar zijn moeder vertelt hij het meest trots te zijn op een wedstrijd in Duitsland; helemaal foutloos gereden. Grijzend volgt er achteraan dat hij ook een keer gediskwalificeerd is; vóór de bel gestart!

Springpaarden

Behalve springruiter heeft Daan feeling voor het opleiden van paarden tot springpaard. “Dat vind ik het leukste om te doen. Lekker bezig zijn in de manege. Een paard zadelmak maken en daarna leren springen. Het duurt ongeveer 4 of 5 jaar voordat een paard klaar is om deel te nemen aan wedstrijden.” 
Het liefst bevindt hij zich dan ook in de manege en doet alle klussen met plezier. Het slepen van de bak, het hooi verplaatsen met een loader. Hij draait er zijn hand niet voor om.

‘Een parcours is altijd uniek. Elke keer wordt er een nieuwe route uitgezet. De ruiter loopt vooraf van start naar finish, zonder paard en telt het aantal stappen tussen de hindernissen.’

Van de redactie.

Van paard naar springpaard

Behalve springruiter heeft Adams ook feeling voor het opleiden van paarden tot springpaard. “Dat vind ik het leukste. Lekker bezig zijn in de manege. Een paard zadelmak maken en daarna leren springen. Het duurt zo’n 4 of 5 jaar voordat een paard klaar is voor wedstrijden.”

Daan Adams
heeft oog
voor
de sprong