Mandy Mennings voor het nieuwe onderkomen van LOEK@YOU aan de Locht 66a in Veldhoven.
Mandy Mennings voor het nieuwe onderkomen van LOEK@YOU aan de Locht 66a in Veldhoven. Foto: Bert Jansen

Kinderen en hun sociale vaardigheden

· leestijd 2 minuten Algemeen

Stichting LOEK@YOU start komend najaar met 2 nieuwe programma’s. Het betreft De Speelkamer voor kinderen van 4 tot 12 jaar en Boost voor kinderen vanaf 12 jaar. 

VELDHOVEN - Beide programma’s zijn erop gericht om de sociale en schoolse vaardigheden te trainen. 

Speelkamer

In De Speelkamer worden kinderen in de leeftijd tussen 4 en 12 jaar spelenderwijs vaardigheden aangeleerd. Dit gebeurt door middel van spel en dieren, in de breedste zin van het woord. Oprichtster Mandy Mennings van LOEK@YOU legt uit hoe dat er in de praktijk uit gaat zien. “De begeleiding is vooral gericht op het sociale vlak, samen spelen en samenwerken. Daarvoor maken we gebruik van spel en dieren. Kinderen krijgen daarvoor taakjes toebedeeld. We krijgen een paar kleine diertjes zoals konijntjes. Deze diertjes moeten verzorgd worden. Eten en drinken, kooitje verschonen, mee spelen en vacht verzorgen. Daarmee leren de kinderen op een speelse manier om de taakjes te plannen.”

De schoolperiode doet een groot beroep op sociale en schoolse vaardigheden van kinderen. In de maatschappij lijken deze vaardigheden steeds meer de norm te worden. Het hebben van voldoende sociale en schoolse vaardigheden verkleint de kans op uitval in het onderwijs. “Om te komen spelen bij de De Speelkamer heb je een zorgbehoefte of extra aandacht nodig. Je kan in een kleine groep functioneren en ook meegaan naar activiteiten buiten onze vaste locatie.”

Boost

Gericht op jongeren van 12 jaar en ouder, staat Boost voor ‘Building Our Own Skills Together’. Mennings: “Veel kinderen vinden de overgang van lagere school naar middelbaar onderwijs lastig. Je verlaat een vertrouwde omgeving en er komt veel op je af. Je krijgt huiswerk, andere klasgenootjes. Dat vergt veel vaardigheden op sociaal en praktisch gebied. Huiswerk maken, hoe doe je dat? Hoe plan je dat? Onze coaches gaan met de kinderen zitten en gaan gericht met deze materie aan de gang.” 
Sociale vaardigheden worden door ontspanning en spel aangeleerd. In kleine groepjes wordt er gesport, samen gekookt en gegeten. “Voor iedere deelnemer maken we een gericht plan van aanpak. Deze leerdoelen komen in de begeleiding terug waardoor je meer inzicht krijgt hoe je in elkaar zit. Hoe je jouw doen en denken in kunt afstemmen op die van anderen, en daarmee de zelfredzaamheid bevorderd.”

5 jaar jong

In oktober bestaat LOEK@YOU 5 jaar. “Heel mooi dat het eerste lustrum samenvalt met de 2 nieuwe projecten. We willen dit dan ook niet zomaar voorbij laten gaan, maar door Corona zal het op een passende manier gevierd gaan worden.” 
Sinds kort heeft de stichting een nieuw onderkomen aan de Locht 66a in Veldhoven. Onder andere de voortuin heeft een opknapbeurt nodig, maar daarvoor is geen budget. “Daarom willen we met zijn allen een prestatie leveren waarvoor we ons later sponsoren. We hopen ergens 2 spinningfietsen te kunnen lenen en zullen deze voor de raam in de voortuin plaatsen. Zo kunnen mensen Corona-proof onze uitdaging volgen. Van de opbrengst kunnen we sportattributen aanschaffen die we in de voortuin kunnen neerzetten.”

Aanmelden, informatie en aanbieden van gevraagde producten kan via de website www.lerenopeigenkracht.nl

Voor De Speelkamer en Boost zijn nog wat spullen nodig. “Alles wat te maken heeft met dieren, behalve de dieren zelf”, lacht Mennings. “Denk aan voer, kooitjes, snoepjes, verzorgingsproducten. Alles is welkom. Ook voor de inrichting kunnen we nog wat spulletjes gebruiken, gerelateerd aan de thema’s.”

Van de redactie.

Alles is welkom!

Aanmelden voor de programma’s, nadere informatie en aanbieden van gevraagde producten kan via de onderstaande website

www.lerenopeigenkracht.nl

Sociale vaardigheden door spel en ontspanning

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 15 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 20 uur geleden