Burgervader Delhez en wethouder Vivianne van Wieren met schoonspringster Inge Jansen.
Burgervader Delhez en wethouder Vivianne van Wieren met schoonspringster Inge Jansen. Foto: Bert Jansen.

Veldhovens Olympische held

· leestijd 1 minuut Sport

Veldhoven heeft er een Olympische held bij. Schoonspringster Inge Jansen schrijft met haar 5e plaats op de Olympische Spelen geschiedenis. Het is de hoogste positie die Nederland bij het schoonspringen heeft behaald en Jansen is op slag een bekende Nederlander. 

VELDHOVEN - “Mensen hier in de buurt wisten allemaal wel wat ik deed en toen ik Europees kampioen was geworden in 2019 ging dat natuurlijk wel flink rond, maar nu komen mensen die ik nog nooit heb gezien naar mij toe om me te feliciteren. Hartstikke leuk dat mensen zo met je meeleven. Dat is heel mooi om te zien. Al vind ik het soms nog wel een beetje eng als mensen me aanspreken in de supermarkt”, vertelt de Olympische schoonspringster. 

Ook de vrienden, familie en schoonfamilie zijn trots op de Veldhovense. “Mijn neefje van 8 vindt het supervet dat zijn tante naar de Olympische Spelen is geweest.”

Focus

Tijdens de wedstrijd zelf had Jansen niet direct in de gaten hoe goed ze presteerde. Jansen vertelt daarover: “Ik probeer tijdens de wedstrijd zoveel mogelijk met mezelf bezig te zijn, dus ik had helemaal niet gekeken. Ik voelde natuurlijk wel dat het goed ging en dat anderen soms foutjes maakten, maar besefte niet dat het zó goed ging. Dus toen mijn coach tegen me zei dat ik 5e was, zei ik: ‘Dat is niet normaal, dat meen je niet.’ Toen hij zei dat het serieus was, kwam het pas echt binnen. Het is supermooi dat je zo hard werkt en dan hoort dat je historie hebt geschreven. Ik had nooit van mijn leven verwacht dat ik het record van Daphne Jongejans zou verbreken.”

Blessure

De volgende Olympische zomerspelen vinden in 2024 plaats in Parijs. “Of ik over 3 jaar in Parijs op de spelen sta, kan ik nu nog niet zeggen. Ik ben ook maar een mens en geen robot. Het afgelopen jaar was ik ook 9 maanden uitgeschakeld door een schouderblessure Als zoiets gebeurt is het supermoeilijk om daar uit te komen. Nu had ik natuurlijk de Olympische Spelen om naartoe te werken, dat geeft heel veel drive. Maar het was wel pittig!”, aldus Jansen.

De gemeente beloont de prestatie van Jongejans door haar een erespeld toe te kennen. Hiermee is ze de eerste Veldhovense sporter die deze speld krijgt. In 2019 is ze tijdens het Veldhovense Sportgala al verkozen tot sportvrouw van het jaar.

Erespeld

‘Ik had het
nooit
van mijn leven
verwacht’

Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00