De nummer 1 was al heel erg snel duidelijk: de atalanta.
De nummer 1 was al heel erg snel duidelijk: de atalanta. Foto: Vlinderstichting.

Meer dan 100.000 vlinders gezien

· leestijd 1 minuut Algemeen

De uitslag van de Tuinvlindertelling 2021 is bekend. Van maandag 5 juli tot en met zondag 25 juli hebben meer dan 4.000 tuinbezitters doorgegeven aan De Vlinderstichting welke vlinders zij in hun tuin hebben gezien. Er zijn ruim 10.000 tellingen gedaan en er zijn ongeveer 110.000 vlinders geteld. Toch gaat het nog niet goed met de vlinders.

VELDHOVEN - In het voorjaar zijn minder vlinders gezien dan de voorgaande jaren en ook de eerste 2 weken van de tuintelling waren nat en koel. Veel mensen vragen zich af: waar blijven de vlinders toch? Maar halverwege juli is er de omslag: een ware explosie van vlinders! Dat heeft geleid tot veel enthousiaste tellers: ”Nog nooit zag ik zoveel vlinders in mijn tuin!”

In cijfers

- 10.000 tellingen. 
- 4.100 tuinen geteld (meerdere tellingen per tuin mogelijk).
- Meer dan 104.000 vlinders geteld.
- Gemiddeld aantal vlinders per telling: 10,5.
- Gemiddeld aantal soorten per telling: 3,7.

Positieve geluiden

Bomvolle vlinderstruiken, overal gefladder, alles in bloei. Dat beeld domineerde de 2e helft van de tuinvlindertelling. Dat leidt tot veel positieve geluiden, maar 30 jaar geleden is dit eigenlijk heel normaal. De afgelopen tien jaar is het aantal vlinders verontrustend laag. Met name de droogte van de afgelopen jaren mag desastreus genoemd worden. 
Het koele natte voorjaar van 2021 heeft het tij een beetje doen keren met groeizaam weer voor de voedselplanten van de rupsen. En dat is  in de zomer te zien in de vlinderstand: verschillende soorten zijn na jaren eindelijk weer eens op het niveau van 30 jaar geleden. De citroenvlinder, de atalanta en de dagpauwoog bijvoorbeeld.

Vergelijken

De hoge aantallen vlinders van de afgelopen week stemmen veel mensen positief. In vergelijking met de afgelopen jaren is dat terecht: de algemene tuinvlinders hebben na een aantal barre jaren met veel droogte eindelijk weer een goed jaar. 
“Maar als we wat verder teruggaan en vergelijken met de periode 2011-2020, is nog steeds een daling te zien. Het aantal vlinders gaat langzaam, maar zeker achteruit. En al zijn er dit jaar veel tuinvlinders, het is nog niet duidelijk hoe het gaat met de zeldzamere soorten die sterker bedreigd zijn”, aldus de Vlinderstichting

Top-10

De nummer 1 is al heel erg snel duidelijk: de atalanta. Deze relatief grote, oranje met zwarte vlinder was ontzettend talrijk in 2021. Er zijn tienduizenden exemplaren gezien en hij is ook in veel tuinen aanwezig: 84 % van de tellers ziet tijdens de telling 1 of meer atalanta’s. De dagpauwoog eindigt op nummer 2 en isdoor 71% van de mensen gezien, het klein koolwitje volgt op de derde plaats.

De volledige top-10 van vlinders, ziet er als volgt uit

- atalanta

- dagpauwoog 

- klein koolwitje

- citroenvlinder

- root koolwitje

- bruin zandoogje

- klein geaderd witje

- gehakkelde aurelia

- distelvlinder

- kleine vos

Zijn er vorig jaar grote lokale verschillengeweest, in 2021 treden deze niet op.

De relatief grote atalanta, een oranje met zwarte vlinder, is ontzettend talrijk in 2021. Er zijn tienduizenden exemplaren gezien

Van de redactie.

Verdwenen, jammergenoeg!

Volgens de Vlinderstichting zijn sinds het begin van de 20e eeuw er 17 soorten dagvlinders uit Nederland verdwenen. En nog eens 10 vlindersoorten staan op het punt uit ons land te verdwijnen.

Er zijn
ongeveer
110.000 vlinders
geteld