De villa van Jan Bazelmans aan de Blaarthemseweg met de naam 't Honk, zoals de Severinusstichting jarenlang in de volksmond is genoemd.
De villa van Jan Bazelmans aan de Blaarthemseweg met de naam 't Honk, zoals de Severinusstichting jarenlang in de volksmond is genoemd. Foto: Vereniging Erfgoedhuis Veldhoven.

Gezondheidszorg in Veldhoven

· leestijd 2 minuten Historie

Veldhoven bestaat dit jaar 100 jaar. Een mijlpaal om bij stil te staan. Dat vindt ook Vereniging Erfgoedhuis Veldhoven. In een nog te verschijnen boek worden verschillende facetten van het rijke verleden van de gemeente uitvoerig onder de loep genomen. Lees nu in het Veldhovens Weekblad deel 7 van de populaire rubriek ‘Veldhoven 100’. 

VELDHOVEN - Anno 2021 gaat een slordige 25% van de overheidsuitgaven in Nederland op aan de zorg. Thans is er een uitgebreid scala aan voorzieningen in de gezondheidszorg. 

Worden de mannen bij de geboorte van de gemeente Veldhoven in 1921 gemiddeld 53 jaar en de vrouwen 55 jaar, in 2021 is de verwachting dat mannen gemiddeld 80 jaar worden en vrouwen 83. Hierbij moet je er wel op letten dat de gemiddelde lagere levensverwachting in1921 nog sterk is beïnvloed door de sterfte onder kinderen in de eerste levensjaren.

Contrasten

Het huidige zorgstelsel vormt een schril contrast met hetgeen in Veldhoven 100 jaar geleden aan zorg kon worden aangeboden. Pas in 1907 wordt Dr F.H.M. Raymakers aangesteld als huisarts voor de gemeenten Veldhoven-Meerveldhoven, Zeelst en Oerle. Hij vestigt zich aan de Provincialeweg in Meerveldhoven. Daarvoor zijn huisartsen uit de omgeving beschikbaar, zoals Dr Schröder uit Eindhoven en Dr J.H.Gyrath uit Valkenswaard. 
Kraamhulp wordt, net zoals elders, verzorgd door niet-gediplomeerde bakers. In 1925 wordt W. Hahné door de gemeente aangesteld als vroedvrouw. Greet Smets is in 1945 de eerste kraamzuster.
Ouderenzorg staat rond 1921 ook nog in de kinderschoenen. In 1895 zijn de kloosterzusters in Zeelst gestart met de zorg voor oude mannen en vrouwen. De Stichting Bejaardenhuisvesting Veldhoven neemt in de jaren zeventig de taken over van de kloosterzusters.
In het rapport Veldhoven en de Gezondheidszorg van oktober 1972 wordt een beeld geschetst van de situatie in de gezondheidszorg op dat moment, een turbulente sfeer bij de structuren, regionalisatie, verhouding tussen overheid en particuliere instellingen en de financiering. Allemaal zaken die ook nu bekend in de oren klinken. Aanleiding voor de rapportage is mede dat Veldhoven door haar snelle groei, voor veel voorzieningen is aangewezen op elders en dat daardoor al gauw de indruk wordt gewekt van een nietsluitend pakket aan voorzieningen.

Ontwikkelingen

Nou, die voorzieningen zijn er ondertussen wel gekomen met als meest in het oog springend het Máxima Medisch Centrum. Voor het St. Josephziekenhuis aan de Aalsterweg in Eindhoven moest een nieuwe locatie gevonden worden in het zuidwestelijke gedeelte van het verzorgingsgebied. De keuze valt daarbij op een terrein in de gemeente Veldhoven op de grens met Waalre. 
In 1990 opent het nieuwe ziekenhuis haar deuren. In 2002 fuseert het St. Josephziekenhuis met het Diaconessenziekenhuis in Eindhoven en krijgt het de naam Máxima Medisch Centrum.
Voorts neemt Severinus in de Veldhovense gemeente een bijzondere plaats in. Gestart in 1959 in een villa aan de Blaarthemseweg, verleent Severinus aan cliënten met een verstandelijke beperking zorg en onderdak op een aantal plaatsen verspreid over Veldhoven. De wijken Akkereind en de Berkt zijn zo ontworpen dat de woningen van de cliënten en van andere burgers met elkaar zijn verweven. Kortom, in de gezondheidszorg is een heel scala aan voorzieningen voor de Veldhovenaar aanwezig. Wat niet wil zeggen dat daarmee de kous af is. Bezuinigingen in de zorg veroorzaken regelmatig nieuwe knelpunten.

Vereniging Erfgoedhuis Veldhoven

in 1921 worden mannen zo’n 53 jaar en vrouwen 55 jaar

Greet Smets is in 1945 de eerste kraamzuster.
Afbeelding
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 13 uur geleden
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05