“Er zijn natuurlijk veel kinderen die door financiële problemen niet kunnen meedoen. Niet sporten, niet meedoen met de leuke dingen op school…Terwijl dat zó belangrijk is."
“Er zijn natuurlijk veel kinderen die door financiële problemen niet kunnen meedoen. Niet sporten, niet meedoen met de leuke dingen op school…Terwijl dat zó belangrijk is." Foto:Stichting Leergeld

‘Kijken naar wat ‘n kind nodig heeft’

· leestijd 1 minuut Algemeen

Stichting Leergeld Veldhoven en De Kempen is jarig en voelt zich trots. Heel trots! Want de afgelopen 15 jaar heeft Leergeld al duizenden kinderen mogen helpen. Ervoor kunnen zorgen dat ook zij, ondanks geldproblemen thuis, toch mee konden op schoolreisje, konden sporten bij een club of toneelles konden volgen.

VELDHOVEN - En dat is dan ook precies waarom Leergeld op aarde is: om ervoor te zorgen en te bereiken dat alle kinderen kunnen meedoen in de samenleving. Hoe Leergeld in onze regio is ontstaan?
“Oud-burgemeester Cox van Veldhoven schaarde bij zijn afscheid in 2006 onder het motto ‘geen cadeau’s maar geld voor Leergeld’ een aanzienlijk bedrag bijeen; startkapitaal voor de oprichting van een stichting, die kinderen in armoede ondersteunt”, zegt Frans Heutinck, sinds 2009 coördinator bij Leergeld. “Oud-wethouder en eerste voorzitter, Mieke van Lisdonk, is de nobele uitdaging aangegaan en op 11 april 2006 is Stichting Leergeld Veldhoven een feit.”

De Kempen

Ongeveer tegelijkertijd wil Tom Verspaandonk, bestuurslid bij Leergeld, ook iets voor kansarme kinderen in de Kempen doen. “Ik kom uit een sigarenmakersgezin, we hadden het niet breed. Mijn studie heb ik te danken aan ooms en tantes. Niet elk kind heeft dat geluk. Daar wilde ik iets mee. Leergeld Nederland wees mij op de ontwikkelingen in Veldhoven. Ik belde ze en... Zo ontstond Leergeld Veldhoven en De Kempen. Mede dankzij de grote betrokkenheid van grote en kleine lokale sponsoren/donateurs, vieren wij nu ons 15-jarig jubileum!”, aldus Verspaandonk.

Doelgroep

Aanvankelijk was Leergeld er alleen voor kinderen van uitkeringsgerechtigden. “Dat hebben we losgelaten’, zegt Heutinck.
“Er zijn natuurlijk veel meer kinderen die door financiële problemen niet kunnen meedoen. Niet sporten, niet meedoen met de leuke dingen op school…Terwijl dat zó belangrijk is. Hun ouders werken wel, maar het inkomen is (tijdelijk) te laag, er zijn schulden of hoge vaste lasten. Ook zij hebben onze hulp hard nodig.”

Professionele organisatie

In 15 jaar tijd is Leergeld van een kleine stichting uitgegroeid tot een professionele vrijwilligersorganisatie met maar liefst zo’n 50 deskundige medewerkers. Het huisbezoek staat in hun werkwijze nog steeds centraal.
“Door op bezoek te gaan bij een cliënt, zien we veel meer dan alleen de financiële situatie”, zegt Heutinck. “Je ziet ook snel andere problemen en kan mensen via een ‘warme’ overdracht doorverwijzen naar andere organisaties.”

Warm

‘Warm’ is overigens een woord dat de Stichting goed typeert: “Wij zijn een ruimhartige organisatie”, zegt Verspaandonk trots.

“Dat zijn we door áltijd te kijken naar wat ‘n kind nodig heeft, niet persé naar waar het (wettelijk) recht op heeft. En valt dat wat nodig is niet binnen onze business, gaan we altijd op zoek naar andere mogelijkheden.

Weghalen

“Onze ‘formule’ werkt doordat we alle hulp in natura bieden”, vult Heutinck tot slot nog aan.

“Zo betalen wij bijvoorbeeld de contributie rechtstreeks aan de voetbalclub. Zo kan het kind ook echt gaan voetballen en gaat het geld niet toch aan andere dingen op. Leergeld kan armoede helaas niet oplossen. Wel kunnen we als Stichting Leergeld een kind voor een paar uur per week ‘weghalen’ uit de ellende van de armoede. Daar doen we het dan ook voor.”

Van de redactie.

‘Wij zijn
een
ruimhartige
organisatie’