Anja Camps-Verhoef met haar favoriete Slotschat. Zie ook www.museumoudeslot.nl.
Anja Camps-Verhoef met haar favoriete Slotschat. Zie ook www.museumoudeslot.nl. Foto: Melvin van Liebergen L-Mount media.

‘Deze ketel stond altijd bij mijn wieg’

· leestijd 1 minuut Algemeen

Verborgen schatten komen tot leven in Museum ’t Oude Slot in Veldhoven. ‘Slotschatten’ is de titel van een bijzondere tentoonstelling van de topstukken uit de eigen collectie volks- en beeldcultuur. Prenten van een cent, oude gebruiksvoorwerpen en volkskunst uit de Kempen: het is allemaal te bewonderen in het Veldhovense museum. In deze rubriek vertellen medewerkers, vaste bezoekers en andere betrokkenen van ’t Oude Slot over hun persoonlijke favoriet. Deze keer is het de beurt aan vrijwilligster Anja Camps-Verhoef.

VELDHOVEN - Wat is jouw rol binnen het museum?

“Ik hou me bezig met het registreren en digitaliseren van de collectie en met het uitzoeken en inrichten van de exposities.”

Hoe ben je bij het museum terecht gekomen?

“Ik ben een echte carnavalsliefhebber en heb veel verzameld over carnaval: alle Rommelpotten, de Veldhovense carnavalskranten, vanaf 1962 tot en met 2021, de onderscheidingen van de Grote Prinsen van die jaren en veel foto’s. Het is een mooi archief geworden en dat wilde ik graag onderbrengen in het museum. Omdat ik op zoek was naar nieuw vrijwilligerswerk heb ik gevraagd of ik me daar nuttig kon maken. Dat kon, en en zo ben ik al 6 jaar met veel plezier vrijwilligster.”

Wat betekent het museum voor jou?

“Terug in de tijd... Ik herken veel dingen in het museum omdat we die vroeger ook gebruikten. Zo komen herinneringen naar boven. Ook is het museum voor mij een fijne plek waar ik met andere vrijwilligers werk aan tentoonstellingen en waar ook tijd is voor gezelligheid.”

Wat is jouw favoriete Slotschat?

“Een koperen kroepketel uit circa 1900. Dit is een stoomapparaat dat vroeger werd gebruikt voor verlichting bij pseudokroep, een luchtwegaandoening. Ik vind het zo bijzonder omdat toen ik nog een baby was, deze ketel altijd bij mijn wieg stond. Onderin zit een bakje dat werd aangestookt. Bovenin deed je water, dat begon te koken en uit het pijpje kwam dan stoom. De waterdruppels vielen in het bekertje dat aan het einde van het pijpje hangt. Ik heb astma en door de stoom kon ik beter ademen. Schijnbaar ben ik er zo goed doorgekomen!”

Heeft jouw Slotschat een link met de actualiteit?

“Ja, ik moest meteen denken aan Corona. Ik ben blij dat er nu betere medicijnen en apparaten zijn want in deze Corona-tijd hadden we het met dit ding niet gered. Maar de kroepketel is misschien wel het begin geweest van de moderne apparaten.”

Waarom is een museumbezoek de moeite waard?

“Er veel is veranderd in de afgelopen jaren, er is zoveel meer te zien in het museum! Veel moois lag op zolder verborgen, dat komt nu tevoorschijn en dat fijn. Bij elk voorwerp staat ook uitgelegd wat het is en waar het vandaan komt. Je wordt dus ook wat wijzer als je het museum bezoekt.”

Alinda van Neerven.

‘Dit is een stoomapparaat voor verlichting bij pseudokroep’