Eric van Schagen: 'De ervaring van de Passion vind ik zo mooi dat ik dat meer mensen gun.'
Eric van Schagen: 'De ervaring van de Passion vind ik zo mooi dat ik dat meer mensen gun.' (Foto: Bert Jansen).

‘Die Matthäus doet iets met je’

· leestijd 1 minuut Algemeen

Eric van Schagen is de nieuwe voorzitter van de Stichting Matthäus Passion Oirschot-De Kempen. De Simac-topman volgt daarmee Koos de Roos op die kortgeleden zijn functie neerlegt vanwege een ongeneeslijke ziekte en inmiddels helaas is overleden. De Roos was al jaren bij de Passion betrokken en is negen jaar voorzitter van de stichting geweest.

VELDHOVEN - Veldhovenaar Van Schagen begon als sponsor en zat later in het comité van aanbeveling. “Toen ik voor het eerst ging kijken merkte ik dat het een hele mooie manier is om naar Pasen toe te leven. Terwijl ik daarvoor bij Pasen dacht: ‘Ik heb drie dagen vrij’. Ik had niet verwacht dat het zo’n indruk op me zou maken. Ondanks dat ik niet religieus ben, voel ik wel de betekenis die het heeft. De kwaliteit verraste mij ook. Het zit dicht bij een professionele uitvoering. We proberen steeds hoger te geraken met cultuur, maar ik vind dat het juist iets van de mensen moet zijn. Deze Matthäus Passion brengt dat weer dichtbij omdat het door en voor de mensen van hier is.”

Fantastisch bestuur

“Doordat ik acht jaar lang ben gaan kijken, bouwde ik steeds meer een relatie op met de organisatie. Koos had me al eerder gevraagd, maar toen heb ik nog nee gezegd, ook omdat ik bang was dat ik er niet genoeg tijd voor had. Vaak zeg je tegen mensen die ernstig ziek zijn: ‘Als ik iets voor je kan doen dan zeg het maar.’ In dit geval wist ik het antwoord eigenlijk al. Tijdens de eerste vergadering bleek al dat er een fantastisch bestuur zit dat heel veel doet, waardoor de voorzitter zich kan concentreren op de hoofdzaken.”

Ondersteuning

Van Schagen hoopt dat de traditie van de Passion zeker de komende tien jaar gehandhaafd blijft en wil zich inzetten voor de uitbreiding van het aantal sponsoren met als doel in 2022 een tiental serieuze sponsoren te hebben. Wat dat betreft zijn de ambities helder. “Misschien nog wel meer om een brede ondersteuning te krijgen dan voor het geld. De ervaring van de Passion vind ik zo mooi dat ik dat meer mensen gun.”

Daarnaast wil van Schagen het publiek verjongen. “Ik geef dit graag door aan de volgende generatie en zit daarvoor nu in de ideale omstandigheden omdat mijn eigen kinderen en hun vriendenkring tussen de 30 en 40 zijn. Daar zullen we het toch de komende tijd van moeten hebben”, zo stelt de nieuwe preses.

Voor hele jonge mensen spreekt dit nog niet echt aan. Als je de diepere zin van het leven begint te ontdekken dan hoop ik ze er een beetje bij te kunnen betrekken. Ik hoop mijn passie over te kunnen brengen in plaats van het te moeten verkopen. Die Matthäus doet iets met je. Zelf moet ik op dit moment als ik het stuk hoor aan onze voorzitter denken”, zegt Van Schagen. “Dat is de waarde van zo’n stuk.”

Meer informatie:

www.matthauspassionoirschot.nl

Bianca Kuijpers

‘Ik geef dit graag door aan
de volgende generatie’

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00