Carolien van der Heijden en Sjef Vialle in de Belevingstuin.
Carolien van der Heijden en Sjef Vialle in de Belevingstuin. Foto: ad

Zien, voelen, proeven én bewegen

· leestijd 1 minuut Algemeen

Na zien, ruiken, voelen, horen en proeven nodigt de Belevingstuin op de Bijenberkt nu ook uit tot bewegen. Maandag zijn officieel 3 beweegtoestellen en 1 muziektoestel in gebruik genomen.

VELDHOVEN - “Sporten is goed voor de bovenkamer”, zegt Sjef Vialle (95) uit Veldhoven. Hij is afgelopen maandag uitverkoren om officieel de nieuwe beweegtoestellen in gebruik te nemen. Vialle weet dat beweging belangrijk is voor senioren. Naast het lichaam blijft ook de geestelijke gezondheid fit. Hij is al 77 als hij zich aanmeldt bij Sportcentrum Cardo. “Al 17 jaar sport ik er 2 keer per week. In de zomermaanden ga ik elke avond een uur lopen.”De beweegapparaten in de belevingstuin kan hij dan ook probleemloos gebruiken.

De fraai aangelegde tuin aan de Berkt 37 is in 2019 al in gebruik genomen. Rotary Eindhoven-Veldhoven nam in 2017 het initiatief voor de aanleg ervan. De opbrengst van een concert in theater De Schalm door het orkest van de Koninklijke Luchtmacht en bijdragen van enkele sponsors blijken niet toereikend om de aanleg te voltooien. Daarom gaat ook de opbrengst van het optreden van het orkest, dat een jaar later plaatsvindt, naar de belevingstuin. “De voorziening voor mensen met de ziekte dementie moest er komen”, stelt Leo Hendriks, voorzitter van de bijenhouders van St. Ambrosius. “Het aantal mensen dat lijdt aan de ziekte neemt toe en woont steeds langer thuis. In de belevingstuin kunnen ze wandelen, kijken, ruiken, voelen en proeven. Het bijzondere van de tuin is dat deze openbaar toegankelijk is.”

De tuin ligt op een door de gemeente beschikbaar gesteld perceel van 1.200 vierkante meter in de zijtuin van de BijenBerkt. Het ontwerp is van Marcel van Dijk van Oogenlust. Die gaf de tuin de ronde vormen van een boom of bloem: een steel en blaadjes. Carolien van der Heijden, adviseur Welzijn Wonen Zorg en Dementiecafé van SWOVE, tekende voor de inhoudelijke invulling. Zij maakte ook de voorselectie van een aantal beweegtoestellen.

Na zien, ruiken, voelen, horen en proeven nodigt de Belevingstuin op de BijenBerkt nu ook uit tot bewegen. Maandag zijn officieel 3 beweegtoestellen en 1 muziektoestel in gebruik genomen.

VELDHOVEN - “Sporten is goed voor de bovenkamer”, zegt Sjef Vialle (95) uit Veldhoven. Hij is afgelopen maandag uitverkoren om officieel de nieuwe beweegtoestellen in gebruik te nemen. Vialle weet dat beweging belangrijk is voor senioren. Naast het lichaam blijft ook de geestelijke gezondheid fit. Hij is al 77 als hij zich aanmeldt bij Sportcentrum Cardo. “Al 17 jaar sport ik er 2 keer per week. Op een fitnessapparaat kan ik nog 65 kilo met mijn benen wegduwen. In de zomermaanden ga ik elke avond een uur lopen. Dat ik nog zo ben, heb ik te danken aan Cardo”, klinkt het dankbaar. De beweegapparaten in de belevingstuin kan hij dan ook probleemloos gebruiken.

Ad Adriaans