Vera Heessen is al 14 jaar fysiotherapeut waarvan 9 jaar bekkenfysiotherapeut en nu dus bezig met het opbouwen van haar coachpraktijk.
Vera Heessen is al 14 jaar fysiotherapeut waarvan 9 jaar bekkenfysiotherapeut en nu dus bezig met het opbouwen van haar coachpraktijk. Foto: Bert Jansen.

‘Wat goed dat je je daarvoor inzet!’

· leestijd 2 minuten Algemeen

“De intensiteit en het verdriet bij een miskraam staan niet zo zeer in verhouding met de lengte van de zwangerschap maar meer met de hoop, fantasie en plannen die ouders al hebben gemaakt”, zegt Vera Heessen. Zij heeft een coachpraktijk voor miskraam in de zwangerschap. Veel vrouwen krijgen er mee te maken; 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam en dat zorgt vaak voor heel veel onbegrepen verdriet.

VELDHOVEN – Heessen is al 14 jaar fysiotherapeut waarvan 9 jaar bekkenfysiotherapeut en nu dus bezig met het opbouwen van haar coachpraktijk. Ze heeft inmiddels al een aantal coachopleidingen gevolgd. “Als iemand belt dan zijn ze al welkom. Ik werk veel met zwangere of pas bevallen vrouwen en heb gezien dat daar wel een stuk ligt voor de doelgroep waarop ik me nu specifiek ga richten.”

Impact

Heessen is wat je noemt ervaringsdeskundige. Nu moeder van 3 kinderen heeft ze 3 miskramen meegemaakt. “Ik ondervond dat zwanger worden en zwanger blijven dus niet vanzelfsprekend is. Dat heeft best wel impact gehad. 2 jaar geleden heb ik een operatie moeten ondergaan waarbij mijn baarmoeder verwijderd is. En in de revalidatie daarvan kwam het allemaal terug, dat ik nog wel wat te verwerken had op dat gebied.”

Stappenplan

Na het verwerken is ze gestart met coachopleidingen. Ze biedt vrouwen nu het zogeheten 5 stappenplan van Miskraambegeleiding Nederland aan. “Je gaat door al die emoties heen en zie je ook gewoon dat het voor de buitenwereld vrij snel weer klaar is en dat er niet meer over gesproken wordt, terwijl je als vrouw daar best behoefte aan hebt. Niet iedereen, maar er blijft een groep over met stil verdriet die vastlopen in het dagelijks leven. Die groep kan daar wel wat begeleiding en coaching in gebruiken.”

Inhaalslag

Volgens Heessen is het woord miskraam niet alles omvattend. Zwangerschapsverlies is breder. “Vroeger werd er helemaal niet over gesproken. Als er een miskraam was of een kindje dat dood geboren werd was dat een groot taboe. Tegenwoordig mag er wel over gesproken worden en wat je nu dus ziet is een grote inhaalslag van mensen die al oma zijn en nu hun stukje gaan verwerken omdat er nu wel over gesproken mag worden. Kort of lang geleden: het kan toch het leven blijven beïnvloeden.”

Emotionele lading

“Als bekkenfysiotherapeut zie ik in mijn werk dat vrouwen klachten krijgen en houden omdat een emotionele lading niet goed een plek heeft mogen krijgen. Het 5 stappenplan kan iemand weer helemaal terug brengen in het hier en nu en met goed vertrouwen naar de toekomst. In eerste instantie laat ik mensen eerst eens hun verhaal vertellen want praten met iemand die deskundig is, is toch anders dan praten met een vriendin of de buurvrouw. Daar is veel behoefte aan’, aldus Heessen.

Bewust

Mensen kiezen in deze tijd bewust voor een kindje en als dat dan niet lukt, heeft dat een veel grotere impact dan vroeger. “’Wat goed dat je je daar voor in gaat zetten, als het er in mijn tijd al geweest was was ik zeker bij je gekomen’, krijg ik vaak te horen. Dat sterkt mij zo in mijn werk, dat ik denk: ik ga er gewoon vol voor.”

Voor meer info: www.veraheessen.nl

Verzonden vanuit Mail voor Windows 10

“Vroeger werd er helemaal niet over gesproken. Als er een miskraam was of een kindje dat dood geboren werd was dat een groot taboe. Tegenwoordig mag er wel over gesproken worden en wat je nu dus ziet is een grote inhaalslag van mensen die al oma zijn en nu hun stukje gaan verwerken omdat er nu wel over gesproken mag worden.”

Tonnie Wesseling.

Meer informatie

Voor meer informatie, zie het navolgend webadres:

www.veraheessen.nl

‘Vroeger werd
er helemaal
niet
over gesproken’

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Afbeelding
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21