Mandy Kant met de Klokje Rondmascotte Jasper.
Mandy Kant met de Klokje Rondmascotte Jasper.

20 jaar kinderopvang in Veldhoven

· leestijd 1 minuut Algemeen

In 2001 werkt Christie Vermaesen in de 24-uurszorg. “Ik zag collega’s die kinderen kregen een voor een afhaken, omdat ze geen opvang geregeld kregen en dacht: ‘Dan moet ik het maar regelen’. Ik begon met 1 kind op de opvang, toen nog bij de Buitenjan. Zij heeft later nog stage bij ons gelopen.”

VELDHOVEN - “Ik weet nog dat we ons voor het pand aan de Jasperstaat met alle medewerkers met partners in het zweet stonden te werken om de tuin om te spaaien. Het pand aan de Houtwal waar we later naar verhuisden heb ik samen met de architect ontworpen, het is natuurlijk ultiem als je je eigen opvang mee mag ontwerpen. Het was in die tijd heel rustig, omdat het crisistijd was, maar uiteindelijk zat het daar ook vol. Ook dat zijn momenten die je bijblijven. Dat je denkt, daar hebben we ons mooi doorheen geslagen.”

Een luxe

Op de Houtwal ontstaat het idee om kinderen te laten sporten en worden de eerste kinderen naar tennisles gebracht. Al snel zij daarbij meer sporten gekomen, later ook muziek en creatieve activiteiten. “Vroeger zagen mensen dat echt als een luxe, tegenwoordig staan ouders er om te springen om kinderen iets te laten doen.”
Vermaesen is zelf tegenwoordig alleen nog op de achtergrond actief bij de opvang. “Heel bijzonder om het nu op afstand te zien groeien. Ik heb de aanzet gegeven en Peter-Jan (Peter Jan Donders; de huidige eigenaar, red.) heeft het met zijn team mooi doorgezet. Er zijn ook dames die er 20 jaar werken. Dat ga ik zeker met ze vieren.”

Ontwikkelingen

Mandy Kant is een van die dames. Op haar 18e vindt ze een stageplek de opvang. 20 jaar later is ze nog steeds leidster op dezelfde groep en heeft zelf kinderen op de opvang. “Ik heb ook wel een tijdje sales gedaan, maar kantoorwerk is eigenlijk niks voor mij. Ik heb liever een kindje op schoot. Natuurlijk is er wel wat veranderd in al die jaren. Vroeger aten we ‘s morgens nog een boterhammetje aten en dronken koffie op de groep. En op een gegeven moment deden we alle kinderstoeltjes en wipstoeltjes eruit, zodat kinderen op een natuurlijke manier leerden zitten. Ik vind het goed dat we met de ontwikkelingen mee gaan. Ik zeg altijd tegen mijn vriendinnen dat het nooit stoffig wordt bij ons.”

Vangnet

Rolf en Wendy Franssen brengen dochter Yfke als baby voor het eerst naar de opvang. 2 weken geleden neemt de inmiddels 12-jarige Yfke afscheid. “Wij komen uit Zuid-Limburg en we wilden een vangnet hebben als er iets aan de hand was. De sfeer bij Klokje Rond stond ons meteen aan. Het leuke is dat Paul, degene die ons toen opving Yfke nu ook uitzwaaide.”
Dochter Yfke tot slot: “Ik had er altijd veel zin in om te gaan en had veel vriendjes en vriendinnetjes, met wie ik nu nog steeds afspreek. Maar nu ik bijna naar de middelbare school ga, is het tijd voor me om weer andere dingen te leren dingen en zelf te doen.”

Bianca Kuipers

‘Het was
in die tijd
heel
rustig’