Onlangs zijn bewoners en begeleiders van 2 woningen van Severinus verrast door ontwerper Manon van Hoeckel die vermomd als glazenwasser de ramen voorzag van gekleurd sop waarin getekend kan worden.
Onlangs zijn bewoners en begeleiders van 2 woningen van Severinus verrast door ontwerper Manon van Hoeckel die vermomd als glazenwasser de ramen voorzag van gekleurd sop waarin getekend kan worden. Foto: Ben Nienhuis.

Kleinkijkacademie slaat een brug tussen cultuur, zorg en onderwijs

· leestijd 1 minuut Algemeen

Onlangs zijn bewoners en begeleiders van 2 woningen van Severinus verrast door ontwerper Manon van Hoeckel die vermomd als glazenwasser de ramen voorzag van gekleurd sop waarin getekend kan worden. Ook de autoruiten van begeleiders zijn gewassen: “Een mentale carwash, zodat zij fris aan hun dienst kunnen beginnen”, aldus Van Hoeckel.

VELDHOVEN - Deze activiteit is de start van een bijzonder project waarbij kunstenaars, ontwerpers en zorgmedewerkers samen optrekken. Kirsten Henselmans, projectleider van de Kleinkijkacademie van Severinus is de schakel tussen de kunstwereld en Severinus. Zij is van origine verpleegkundige en heeft ook op de woonhuizen van Severinus gewerkt. “Dat maakt dat ik de koppeling van de kunstenaars met de werkvloer makkelijker kan maken”, zegt Henselmans. “Samen met Kunstloc ontstond het idee voor dit project. Wij benaderden het ontwerpersduo Sjaak Langenberg en Rosé de Beer en zijn met hen nog meer subsidiegelden aan gaan vragen.”

Vernieuwend en veelbelovend

Het project ‘Kleinkijkacademie’ wordt financieel ondersteund door diverse fondsen en provincie. De commissie van het Fonds voor Cultuurparticipatie vindt ‘de brug die wordt geslagen tussen de cultuursector, zorg en onderwijs, vernieuwend en veelbelovend’. Begeleiders kunnen goed ‘kleinkijken’ naar de signalen van cliënten. Kunstenaars kijken met een heel andere blik naar de zorg en samen zien ze meer. Henselmans: “Ik probeer een stem van Severinus te zijn. De medewerkers op de woningen ervaren best wel hoge werkdruk en zeker nu met corona. Er heerst nogal eens de stelling ‘nog meer werk?’. Ik weet uit ervaring dat je heel druk bent met de zorg van de cliënten. En dat is nu in dit project heel anders gegaan, omdat ik me bewust ben geweest van die werkdruk en hoe ga je dit nu brengen bij die medewerkers. We hebben er voor gekozen om het als een soort cadeau te presenteren in plaats van nog meer werk.”

Elke maand start er één van de 6 gekozen kunstenaars waarvan Van Hoeckel de eerste was. Verder volgen nog kunstenaar Feiko Beckers die samen met begeleiders onderzoekt hoe je dagelijkse óngelukjes’ naar je hand kunt zetten. Theatermaker Joris van Midde wil in workshops met medewerkers de dagelijkse realiteit van de werkvloer als een theatervoorstelling beschouwen. Kunstenaar Cathalijne Smulders legt de focus op tast en nabijheid. Social designer Cécile Espinasse die op twee woningen een dag per week als kok wil infiltreren. En tot slot het kunstenaarscollectief Tilburg Cowboys. Wat zij doen blijft nog even een verrassing.Ontwerpersduo Langenberg en De Beer kijken met een andere blik naar alledaagse activiteiten op woningen van Severinus. Met die blik zagen zij de kar van de schoonmaakster als een fantastische verzameling snoezelprojecten. Eerder realiseerde dit duo projecten in samenwerking met gehandicaptenorganisaties Reinaerde en ORO. Verzonden vanuit Mail voor Windows 10

Na Van Hoeckel volgen nog kunstenaar Feiko Beckers die met begeleiders onderzoekt hoe dagelijkse ‘ongelukjes’ naar de hand kunt zetten. Theatermaker Joris van Midde wil de dagelijkse realiteit van de werkvloer als een theatervoorstelling beschouwen. Kunstenaar Cathalijne Smulders legt de focus op tast en nabijheid. Social designer Cécile Espinasse wil als kok wil infiltreren. En tot slot collectief Tilburg Cowboys. Wat zij doen blijft nog even een verrassing.

Wie en/of wat nog meer?

Tonnie Wessling

‘Samen met Kunstloc ontstond het idee hiervoor’