Van links naar rechts: directeur Marieke Tromp, Anja Tutelaers, Laura Neutkens.
Van links naar rechts: directeur Marieke Tromp, Anja Tutelaers, Laura Neutkens. Foto: Bert Jansen

Basisschool De Meerhoef jubileert

· leestijd 2 minuten Algemeen

Deze week start de jarige basisschool De Meerhoef met de viering van het 65-jarig bestaan. Ondanks de Corona-maatregelen is er toch een mooi jubileumprogramma.

VELDHOVEN - De toenmalige Deken Monseigneur van de Ven geeft in 1955 de aanzet tot de bouw van de 8-klassige St. Jozefschool aan de Raadhuisstraat 1 in Meerveldhoven. Het is indertijd nog een jongensschool. In 1977 ontstaat het plan voor de vestiging van een kleuterschool op het terrein van de St. Jozefschool. Hiervoor moesten de gebouwen worden aangepast. Op de plek waar nu appartementencomplex Eykenstaete staat, stond vroeger de Mariaschool, de meisjesschool van Meerveldhoven. Op 1 augustus 1977 wordt deze school opgeheven om op te gaan in de De Meerhoef. Dat is met de samenvoeging de nieuwe naam van de school. ‘Meer’ komt van Meerveldhoven en ‘hoef’ refereert aan een landgoed dat zich in de 12e eeuw op de plaats van de school bevond.

“Momenteel telt de school 240 leerlingen. Dat aantal is vrij constant doordat de oude wijk Meerveldhoven gaandeweg verjongt. Het nieuwbouwplan Hof van Gerwen heeft ook nieuwe leerlingen tot gevolg”, zegt directeur Marieke Tromp.

Corona

Het 60-jarig jubileum is niet gevierd, daarom is het 65-jarig jubileum zeker reden voor een feestje. Maar Corona heeft het de jubileumcommissie niet gemakkelijk gemaakt. “In het voorjaar van 2020 is de jubileumcommissie ingesteld. Steeds hebben we rekening moeten houden met wat wel en wat niet mogelijk is”, zegt Anja Tutelaers. De intern-begeleider vormt met 2 leerkrachten en 2 ouders uit de oudervereniging de jubileumcommissie. De voorbereidingen voor het jubileumprogramma verliepen via Microsoft Teams. Om het jubileum de nodige aandacht te geven, is gekozen om het programma over 2 weken uit te smeren.

Vanuit de school en de oudervereniging is een pot samengesteld. Tutelaers: “Het is een mooi bedrag waarmee we goed uit de voeten kunnen.” Door de kinderen is een slogan bedacht. “Alle bovenbouwgroepen hebben een slogan aangedragen. Alle groepen mochten hierop online een stem uitbrengen. ‘Al 65 jaar hier, dat geeft veel plezier’ is de winnaar geworden”, zegt leerkracht Laura Neutkens. In alle groepen zijn versieringen gemaakt die de feestvreugde in de school verhogen. Muziekdocent Ton Speeks heeft een jubileumlied gecomponeerd dat al door alle groepen is geoefend.

Festiviteiten

De festiviteiten starten op woensdag 26 mei. In verband met Corona staan alle groepen ‘s morgens verspreid over het schoolplein. Samen wordt dan het jubileumlied gezongen. Daarna wordt er taart gegeten. Op 8 juni vindt de laatste festiviteit plaats. Circus Tadaa! tovert de school dan een dag om in een heus circus.
Neutkens: “De groepen maken die dag kennis met een aantal circusacts. Later op de dag voert elke groep een act op waarbij de rest toeschouwer is. Eigenlijk zouden ze voor de ouders optreden, maar dat kan nu helaas niet.”
In de tussenliggende periode vinden er onder meer nog een speurtocht en schoolpleindisco plaats. En oud-leerlingen en mensen die een connectie met de school hebben, vertellen in filmpjes verhalen over vroeger.

“De groepen maken die dag kennis met een aantal circusacts. Later op de dag voert elke groep een act op waarbij de rest toeschouwer is.”

Ad Adriaans.

Centraal

Bij Basisschool de Meerhoef staat één ding centraal: ze ‘willen alle leerlingen een veilige en ontspannen omgeving bieden om te leren en om zich te ontwikkelen tot zelfstandige individuen met respect voor hun omgeving en de maatschappij’.

‘Door
de kinderen
is een slogan
bedacht’