“Ook kwamen mensen bij ons op visite die oorbelletjes wilden kopen. Ze kosten nu 5,95 euro en als cadeau ingepakt 6,95 euro.”
“Ook kwamen mensen bij ons op visite die oorbelletjes wilden kopen. Ze kosten nu 5,95 euro en als cadeau ingepakt 6,95 euro.” Foto: Bert Jansen

9-jarige Gigi in actie tegen MS

· leestijd 2 minuten Algemeen

“Mijn liefste wens is dat niemand mee hoeft te maken wat wij met papa meehebben gemaakt.”

VELDHOVEN - Gigi Oerlemans is 9 jaar oud en legt uit wat MS is. “Een ziekte in de hersenen waardoor je steeds minder kan. Al je spieren doen pijn en je gaat steeds slechter lopen. Dan kom je in een rolstoel.”

Haar vader Erik Oerlemans is pas 19 jaar als hij de diagnose MS, Multiple Sclerose, krijgt. Een neurologische aandoening die de zenuwen in het centraal zenuwstelsel aantast, bestaande uit je hersenen en ruggenmerg. Vanaf hier worden de meeste functies van het lichaam aangestuurd. Van ademhalen tot het zich herinneren.

Jonge mantelzorgers

Gigi is een meisje om enorm trots op te zijn. Schijnbaar moeiteloos vertelt ze over haar vaders situatie: “Een keer zat papa op de wc en mijn zusje en ik kregen hem niet van de wc af.”

Moeder Daniëlle legt uit dat hij regelmatig last had van spasmen. “Toen belde ik opa en oma. Papa was daar boos over maar ik deed dat toch. Maar ook opa en oma kregen hem niet opgetild en toen kwam de ambulance. Papa had toen longontsteking en moest naar het ziekenhuis.”

Gigi kijkt haar moeder aan en vervolgt: “Toen had ik jou gebeld hè, mam? Dat papa met de ziekenauto naar het ziekenhuis was, vlak bij jou werk, en dat je rustig naar huis moest rijden.”

Oorbelletjes

Vorig jaar is Erik Oerlemans op 46-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van MS. “Soms ben ik wel boos en wilde ik dat hij niet dood had hoeven gaan aan MS. Daarom wil ik iets doen voor Stichting MS, zodat niemand meer ziek wordt.”

Samen met haar moeder verzint ze verschillende ideeën. “Papa was gek op horloges en vond het ook leuk als wij sierraden droegen. Daarom wilde ik graag oorbelletjes maken en die verkopen. Het geld wat we daarmee verdienen gaat naar MS.”

De eerste oorbelletjes zijn gekocht door oma en haar vriendje. “Ook kwamen mensen bij ons op visite die oorbelletjes wilden kopen. Ze kosten nu 5,95 euro en als cadeau ingepakt 6,95 euro.”

Sneeuwbaleffect

Na het verkopen van de eerste oorbelletjes besluiten moeder en dochter om een voorraadje aan te leggen, zodat mensen kunnen kiezen. Inmiddels heeft Gigi een mooie verzameling in verschillende kleuren, steentjes en hangertjes in zilver, roségoud en goud. Ze heeft een Facebookpagina aangemaakt en via deze al vele oorbelletjes verkocht. “Zelfs in Duitsland, België en Leiden hebben mensen oorbellen gekocht.”

Eregast

MS Zorg weet inmiddels wat Gigi doet om MS de wereld uit te helpen en nodigt haar uit het centrum te bezoeken. Ze is als een VIP ontvangen, weet moeder Daniëlle. “We hebben een rondleiding en uitleg gekregen wat MS Zorg Nederland, Upendo, allemaal doet. Dr. Hengstman heeft ook ruim tijd gemaakt om met Gigi te praten. Diverse medewerkers hebben oorbellen gekocht. En eind mei gaat ze een MS-talk podcast opnemen, samen met Dr. Hengstman en Nanda Felderhof. Ook is ze uitgenodigd om in oktober op de basisscholing te zijn met een eigen kraam.”

“Papa was gek op horloges en vond het ook leuk als wij sierraden droegen. Daarom wilde ik graag oorbelletjes maken en die verkopen. Het geld wat we daarmee verdienen gaat naar MS.”

Van de redactie.

Oorbelletjes kopen?

‘More Shine’-oorbelletjes zijn te koop via Facebook, zie de pagina ‘More Shine Gigi’.
Mailen is ook mogelijk en wel via MoreShineGigi@outlook.com.

‘Daarom wil ik iets doen, zodat niemand meer ziek wordt’