Mandy Mennings: 'Zelf ben ik ervaringsdeskundige, mijn kind kwam thuis te zitten.'
Mandy Mennings: 'Zelf ben ik ervaringsdeskundige, mijn kind kwam thuis te zitten.' Foto: (FOTO:: Bert Jansen).

Zorg, aandacht en een luisterend oor

· leestijd 2 minuten Algemeen

“Tjonge wat is de tijd omgevlogen en wat is er veel gebeurd,” zegt Mandy Mennings verbaasd. “Ikzelf ben in het gat gesprongen en als ervaringsdeskundige aan de slag gegaan.”

VELDHOVEN - Mennings is de drijvende kracht achter Stichting LOEK@YOU. De stichting helpt kinderen en jongeren waarvoor, passend, onderwijs niet vanzelfsprekend is. “We bieden individuele zorg en begeleiding en kijken naar wat een kind of jongere wél kan. We gaan uit van de talenten die ze hebben. In plaats van te benadrukken wat niet goed gaat, focussen we ons op wat wel goed gaat. We zien de kinderen en jongeren zoals ze zijn, zodat ze zich thuis voelen, volledig tot bloei komen en weer mee kunnen doen in de maatschappij.”

Nieuw onderkomen

De stichting begon 5 jaar geleden met een ruimte op Rundgraafpark en bij het Geitenboerke. Het eerste inloopmoment bij laatstgenoemde was gelijk een groot succes. Ouders van kinderen die uitgevallen waren, of dreigden uit te vallen, konden kennismaken met de stichting. Ook een aantal (zorg) professionals gaven acte de présence en boden hun diensten aan. LOEK@YOU verhuisde met de stichting naar de Heuvelstraat waar ze afgelopen jaar te maken kregen met een huuropzegging. Inmiddels is het nieuwe onderkomen voor de volgende 5 jaar geregeld en zijn ze gehuisvest aan de Locht 66a te Veldhoven.

Aandacht

Mennings vertelt dat LOEK@YOU met een klein groepje is gestart. “We wilden de kinderen die in het reguliere onderwijs waren vastgelopen en thuis kwamen te zitten iets kunnen bieden. Zorg, aandacht en vooral een luisterend oor. Waar liggen de behoeften van een kind? Van de ouders? Zelf ben ik ervaringsdeskundige, mijn kind kwam thuis te zitten.” Vervolgens legt ze uit dat ieder kind in deze situatie kan geraken.

Het kan iedereen overkomen

“Verschillende beperkingen, sociaal emotionele beperkingen zoals voorkomt bij vormen van autisme. Geadopteerde kinderen met hechtingsproblemen. Kinderen die gepest zijn en daardoor, of door andere redenen een trauma hebben opgelopen. Voor de meeste van deze kinderen geld dat ze het gevoel hebben dat ze falen. Weet je, er is altijd een reden waarom een kind niet naar school wil, onderschat daarbij ook niet hoeveel schade er is opgelopen. Vaak uit zich dat in lichamelijke klachten, het meest voorkomende is wel het klagen over buikpijn”, vertelt Mandy Mennings.

Vertrouw op je eigen gevoel

Ouders lopen vaak tegen een muur op als ze om hulp vragen voor hun kind, zo is de ervaring van Mennings. “Een ouder kent zijn kind. Weet wanneer het niet goed gaat, herkent signalen. Scholen hebben vaak geschoolde krachten in huis, maar sommige gevallen zijn de klachten van kinderen zo schrijnend dat ze een andere aanpak verdienen. Soms door ze dan thuis te houden, ze uit de situatie te halen. Ideaal ia dat niet, want ook dat levert vervolgens weer problemen op. Kinderen ‘moeten’ naar school, zijn leerplichtig. Maar wat als je kind echt niet meer wil? Dan sta je als ouder met de rug tegen de muur.”

Wij schrikken niet van een slechte casus

Iedere ouder wil het beste voor zijn kind. LOEK@YOU heeft de kennis en expertise in huis om deze ouders en kinderen te helpen. “In eerste instantie door te luisteren! Ouders en kinderen moeten zich gehoord voelen, ze voelen zich vaak in de steek gelaten. Samen maken we dan een plan van aanpak, vooral om rust in de situatie te brengen, passend bij de situatie. Wij schrikken niet van een slechte casus; voor zelfs de meeste schrijnende gevallen hebben wij iets te bieden. We hebben meerdere kinderen mogen begeleiden die weer meedraaien in het reguliere onderwijs.”

ActiviteitenLOEK@YOU bestaat 5 jaar en heeft een rijkelijk gevuld activiteitenprogramma.Voor dit lustrum wordt er een nieuwe activiteit gelanceerd: De speelkamer. Mandy Mennings: “Kinderen onder de 12 jaar leren door middel van spel en spelen sociale vaardigheden. Spelenderwijs worden in kleine groepjes vaardigheden aangeleerd in een veilige omgeving.”

Meer weten over de stichting?

www.lerenopeigenkracht.nl

Van de redactie

‘We zien de kinderen en jongeren
zoals ze zijn’

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00