Tiana Greve: 'zoeken steeds de positieve insteek.'
Tiana Greve: 'zoeken steeds de positieve insteek.' (Foto: Bert Jansen).

Platform Zorg voorziet in behoefte

· leestijd 1 minuut Algemeen

Op 3 januari 2019 startte de Veldhovense Tiana Greve op Facebook het openbare Platform Zorg. Zorgprofessionals van hoog tot laag delen er onder meer kennis uit hun dagelijkse praktijk. ‘We doen het samen’.

VELDHOVEN - Als verpleegkundige doet ze ervaring op in een ziekenhuis, een verzorgingshuis en een huisartsenpraktijk. Momenteel is ze als accountmanager voor een bedrijf in medische hulpmiddelen. “Ik merkte de behoefte onder zorgprofessionals om kennis te delen over hun dagelijkse praktijk. Zo ontstond het idee om een Platform Zorg te starten op Facebook.”

Blog

Kort na de start krijgt Greve hulp van Esther van den Eventuin met het beheer van het platform. Esther werkt in de thuiszorg en schrijft daarover blogs op een eigen Facebookpagina Essieswijkblogs. “Esther plaatst elke woensdag een van haar blogs op het Platform Zorg. Inmiddels heb ik ook enkele andere contentmedewerkers die op vaste dagen van de week een bijdrage plaatsen.”

Saskia Kroes is nagenoeg elke avond even live op het platform te zien. Ze vertelt dan over een bepaald thema zoals pestgedrag op de werkvloer, stress en wat de mogelijkheden zijn aan collegiale steun na een ingrijpende gebeurtenis. Hennie Snoeren verhaalt in Hennie’s dolle donderdag over haar werk in de ouderenpsychiatrie.

En wie een vraag op het platform stelt: er is onder de duizenden leden altijd wel iemand die een antwoord of tip heeft. Dat er behoefte is om kennis te delen, blijkt wel uit de onstuimige groei van het platform. Op enkele tientallen na telt het platform 8000 leden. Dagelijks worden er zo’n 5 nieuwe berichten geplaatst. “We hoeven niet de grootste te worden. We gaan voor inhoud, kwaliteit en positiviteit.”

Waarmee onderscheidt dit zorgplatform zich van soortgelijke platforms? Greve: “Wij zijn zorgbreed en zoeken steeds de positieve insteek. Het maakt niet uit welk niveau de leden hebben, we doen het samen.” Er zijn inmiddels ook Belgische zorgverleners lid en een Italiaan. “De Italiaan post leuke filmpjes van zijn werk. Hij is ontzettend creatief in het maken van attributen waarmee hij ouderen in beweging brengt.”

Ook corona is een voorkomend onderwerp. “De druk op de planning als collega’s in quarantaine moeten of zelf ziek worden. Collega’s die na terugkeer een beperkte energie hebben. Dat heeft best impact. Maar er ontstaat ook een gevoel van saamhorigheid, we doen het samen, het team wordt hechter”, merkt de zorgprofessional.

Terugkijkend op de afgelopen periode heeft het platform haar veel gebracht. “Ik heb veel nieuwe informatie gekregen en een bredere kijk op de zorg. Ook heb ik veel nieuwe contacten opgedaan. We doen het samen en dat brengt je altijd verder.” Tiana Greve wil graag meer zorgverleners een podium geven die op vrijwillige basis een bijdrage leveren op het gebied van de jeugdzorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg en huisartsenzorg.”

Ad Adriaans

‘We gaan voor inhoud, kwaliteit en positiviteit’