Enkele bestuursleden van Stichting Jeugdbelangen Oerle aan het werk bij blokhut D’n Bosbender aan de Nieuwe Kerkstraat. FOTO: Bert Jansen
Enkele bestuursleden van Stichting Jeugdbelangen Oerle aan het werk bij blokhut D’n Bosbender aan de Nieuwe Kerkstraat. FOTO: Bert Jansen

Vol elan en veel nieuwe dromen

· leestijd 2 minuten Algemeen

Het nieuwe bestuur van Stichting Jeugdbelangen Oerle bruist van de energie. Samen met een jeugdraad worden dromen waargemaakt.

VELDHOVEN - Stichting Jeugdbelangen Oerle stelt zich op als belangenbehartiger van jeugdorganisaties zoals Stichting Tienercomité Oerle en Stichting Vakantieprogramma Oerle. Ook voert de stichting het beheer over blokhut D’n Bosbender aan de Nieuwe Kerkstraat. De houten accommodatie is eigendom van de stichting.

Prachtige ruimte

Moniek van den Wildenberg is de nieuwe voorzitter van Stichting Jeugdbelangen. De blokhut is bekend terrein voor haar. “Als kind van de basisschool nam ik hier al deel aan activiteiten van het vakantieprogramma. Later ook als leiding van Jong Nederland die de blokhut als thuishaven had. De blokhut is een prachtige ruimte die veel potentie biedt voor het dorp.”

Opknapbeurt

De stichting heeft grote plannen met de blokhut. Allereerst verdient het onderkomen een fikse opknapbeurt. Het sanitair en de keuken van het bijna 30 jaar oude onderkomen zijn aan vervanging toe. “Er komt straks ook een invalidentoilet. De oude keuken wordt vervangen door een industriële keuken. Op termijn willen we het dak en de wanden isoleren. Het zou mooi zijn als er iemand zonnepanelen over heeft.”

Corona

De stichting is namens de aangesloten jeugdorganisaties het aanspreekpunt naar de gemeente. Dat kwam de Stichting Vakantieprogramma Oerle afgelopen zomer goed van pas. “Met de gemeente hebben we gekeken hoe het programma voor de jeugd tijdens Corona doorgang kon vinden. Daaruit bleek dat het programma bij de blokhut kon doorgaan, maar zonder hulp van de ouders. We hebben dat opgelost door een aantal tieners in te schakelen.”
De dynamiek van de tieners viel op. Het bestuur zag dat de jeugd belangrijke input geeft. “Daaruit kwamen nieuwe dromen voort. We besloten een jeugdraad in te stellen. De voorzitter daarvan sluit maandelijks aan bij onze vergaderingen”, aldus Van den Wildenberg. Emma Buijs (17) is de kersverse voorzitter van de jeugdraad. “Ik ben er vooral om te zorgen dat de jeugd ook inspraak krijgt. We willen er zoveel mogelijk kinderen bij betrekken.”

Hoger plan

D’n Bosbender moet weer een belangrijke functie krijgen in Oerle, is het standpunt van het bestuur. “We willen per se niet Dorpscentrum d’Ouw School in de wielen rijden. Er komen hier geen bardiensten, we richten ons vooral op de jeugd”, stelt penningmeester Martijn Buijs.
Het bestuur wil de stichting naar een hoger plan tillen, de maatschappelijke functie verder vormgeven en de verbinding zoeken met de dorpsgenoten. “We hebben al contacten gelegd met onder meer de KBO Oerle. Zij zijn enthousiast om samen met de kinderen vogelhuisjes te maken. Leden van Groen en Keurig willen bijvoorbeeld met Halloween de jeugd begeleiden met het uithollen van pompoenen. Met de basisschool hebben we de verbinding al. Die willen we versterken door maatschappelijke thema’s met de jeugd bespreken. Allemaal met D’n Bosbender als thuisbasis”, legt de voorzitter uit.

/

Het bestuur zag dat de jeugd belangrijke input geeft. “Daaruit kwamen nieuwe dromen voort. We besloten een jeugdraad in te stellen. De voorzitter daarvan sluit maandelijks aan bij onze vergaderingen”

Ad Adriaans.

In gesprek

Na Corona gaat het bestuur met de omwonenden in gesprek over hun plannen. “We kunnen nu nog geen avond voor hen organiseren. Maar als ze al vragen hebben, kunnen ze contact met ons opnemen”, besluit bestuurslid Patricia Salemink.

Heeft iemand misschien nog zonnepanelen over?