Peter Smetsers: "We verwachten dat er voor eind september voor grote publieksactiviteiten geen ruimte is. We ondersteunen daarom als comité op allerlei manieren het meedoen aan ‘Cityfest/Veldhoven 100’." FOTO: Bert Jansen
Peter Smetsers: "We verwachten dat er voor eind september voor grote publieksactiviteiten geen ruimte is. We ondersteunen daarom als comité op allerlei manieren het meedoen aan ‘Cityfest/Veldhoven 100’." FOTO: Bert Jansen

‘Steeds beter en interessanter’

· leestijd 3 minuten Algemeen

Veldhoven is 100 jaar oud. 100 jaar… Wat wàs Veldhoven? Wat is Veldhoven? Wat wórdt Veldhoven? In de aanloop naar de festiviteiten staat het Veldhovens Weekblad daarbij stil. In deze aflevering samen met Peter Smetsers, voorzitter van het comité Veldhoven 100.

- Met wie hebben we het genoegen?

“Mijn naam is Peter Smetsers. Mensen kennen mij misschien nog uit de politiek. Ik heb 15 jaar als raadslid voor het CDA en 8 jaar als wethouder gewerkt in het gemeentebestuur. Dat is alweer ruim 10 jaar geleden. Momenteel ben ik voorzitter van het comité Veldhoven 100. Ook ben ik in Veldhoven actief als voorzitter van v.v. UNA en als voorzitter van het bestuur van muziekschool Art4U.”

- Hoe lang woon je al in Veldhoven?

“Van mijn bijna 70 jaren heb ik er ruim 60 in Veldhoven doorgebracht. In Zeelst heb ik mijn zoon zien opgroeien, in Oerle wonen mijn vrouw en ik nu. Uit Meerveldhoven en Veldhoven- dorp kwamen mijn schoolvrienden, in d’Ekker en Zonderwijk ben ik zelf opgegroeid en in het centrum heb ik jarenlang gewerkt - en vergaderd. Ik denk niet dat ik hier nog weg ga.”

- Hoe zou je Veldhoven beschrijven aan iemand die de plaats niet kent?

“Een dynamische, moderne, kleine stad, met meer dan 60 nationaliteiten en tegelijk de sfeer en verbondenheid van vier Kempische dorpen. Met hun cafés, muziekkorpsen, verenigingen, gildes, sportclubs en alles wat een dorp gezellig maakt.”

- Wat vind je het aantrekkelijke van Veldhoven?

“Ik kom op allerlei plaatsen in Veldhoven, bij UNA, de Muziekschool, het CityCentrum, op de markt, in de Kromstraat en bij familie, vrienden en kennissen. In normale tijden: als er een terras bij is vind ik dat wel een pluspunt, of het nu bij een kantine, in mijn achtertuin of tegenover een kerk is.”

- Veldhoven telt ruim 45.000 inwoners. Zo houden of doorgroeien?

“Er wordt wel gezegd dat een omvang van 50-60.000 inwoners ideaal is voor de bestuurskracht. En ook nog te overzien in relatie met de burgers. Maar iets meer dan 45.000 is ook heel mooi zoals nu blijkt. Ik kan me wel een groei naar 50.000 voorstellen, maar dat betekent dat Veldhoven dan niet ontkomt aan meer hoogbouw. Veel ruimte voor uitbreidingslocaties is er niet meer, als we tenminste een gemeente in het groen willen blijven.”

- Moet Veldhoven samengaan met Eindhoven?

“In de jaren 90 tot 2002 zijn er 3 herindelingsvoorstellen van het rijk en de provincie op Veldhoven afgekomen. In die tijd is door de gemeenteraad en B&W en heel veel inwoners alles op alles gezet om annexatie te voorkomen. Ik ken onze argumenten nog uit mijn hoofd, maar het beste bewijs tegen annexatie is dat het nog steeds prima gaat met de zelfstandige, goed samenwerkende gemeenten Veldhoven en Eindhoven. Gelukkig vieren we dit jaar ‘Veldhoven-100’. Die mijlpaal zouden we bij een herindeling niet hebben bereikt.”

- Wat ontbreekt er nog aan Veldhoven als je de blik op de toekomst richt?

“Wij hebben een modern CityCentrum, zonder de uitstraling die oude stadskernen hebben. Dat is nu eenmaal zo, maar elementen daarvan zoals veel horeca, menging van wonen, werken en kleinschalig winkelen, wat architectonische hoogstandjes, daar zouden we in de toekomst wel aan mogen werken.”

- Wat moet er de komende 100 jaar zeker blijven in Veldhoven?

“We hebben in Veldhoven in de afgelopen decennia een voorbeeldig voorzieningenniveau opgebouwd voor een gemeente van onze omvang. Zeker ook op het gebied van cultuur en sport. Als er bezuinigd moet worden, staan die voorzieningen vaak op de tocht. Als we die zaken afbreken, leveren we unieke kwaliteit in. Dan staan we er met ons vestigingsklimaat en met het welbevinden van onze inwoners slecht op. Afbreken is gemakkelijk. Weer opbouwen heel moeilijk. En dat zal de komende 100 jaar wel zo blijven.”

- Hoe zie je de toekomst van Veldhoven?

“Die hangt sterk af van de toekomst van ons land, Europa en allerlei mondiale ontwikkelingen. Uitsluitend naar Veldhoven kijkend, ben ik optimistisch, zeker als ik ons fantastische bedrijfsleven meereken. Veldhoven wordt steeds beter en interessanter.”

- Heb je een leuk idee voor de viering van het jubileum?

“Wij hebben - net als iedereen - moeten dealen met onzekerheid bij de planning van dit jubileum in Corona-tijd. In de laatste maanden van 2020 hebben we de knoop doorgehakt over de verschillende activiteiten die aan ons comité zijn voorgesteld. Activiteiten met een feestelijk, grootschalig karakter ondersteunen we met ingang van Cityfest. We verwachten dat er voor eind september voor grote publieksactiviteiten geen ruimte is. We ondersteunen daarom als comité op allerlei manieren het meedoen aan ‘Cityfest/Veldhoven 100’ om er een bijzondere, feestelijke aflevering voor alle Veldhovenaren van te maken. Ook de gemeente zet daar extra op in.”

“Enkele Corona-proof ideeën die we gehonoreerd hebben, zijn een documentaire over 100 jaar Veldhoven en een korte docu voor de basisschoolleerlingen. Er komt ook een reportage over hoe het jubileum wordt gevierd. Er staan meerdere exposities en tentoonstellingen op het programma en zowel het Veldhoven Magazine als het magazine Frits besteden uitgebreid aandacht aan Veldhoven 100. Op een multi-touchtafel bij de bibliotheek kan straks allerlei foto- en filmmateriaal over de historie van Veldhoven worden bekeken.”

“En dan laat ik de initiatieven waar de gemeente in ondersteunt, zoals bijvoorbeeld de tijdcapsule, nog buiten beschouwing. Als het een beetje meezit wordt 2021 nog een mooi jubileumjaar.”

‘Als het meezit wordt 2021 nog een mooi jubileumjaar’

Ad Adriaans

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Afbeelding
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.