Waterschap bouwt 50 stuwen in Dommelgebied om

Algemeen

Veldhoven - Vanaf deze week worden op verschillende locaties in het Dommelgebied 50 stuwen omgebouwd. Het ombouwen van de stuwen is onderdeel van een groter project, waarbij in totaal 52 stuwen worden geautomatiseerd. 

Door stuwen te automatiseren, kan het waterschap beter inspelen op weersextremen: nóg beter water vasthouden om droogte tegen te gaan en tegelijkertijd wateroverlast voorkomen bij enorme hoosbuien. 

Omdat schotbalkstuwen niet geautomatiseerd kunnen worden, worden eerst 50 van deze schotbalkstuwen omgebouwd naar kantelstuwen. Daarna worden alle 52 kantelstuwen geautomatiseerd. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind 2021 afgerond.

Automatiseren nodig voor goed waterpeilbeheer

Stuwen zorgen ervoor dat we water kunnen vasthouden. Zo zorgen we voor voldoende (grond)water. Het vasthouden van water is erg belangrijk na de laatste droge zomers. Daarom stellen we stuwen zo hoog mogelijk in. Totdat er een hoosbui valt. Dan moeten de stuwkleppen of schotbalken omlaag gezet worden om natschade op aanliggende grond te voorkomen.

We bedienen stuwen nu nog met de hand. Snel reageren is daardoor niet altijd mogelijk. En daarom houden we water nu niet maximaal vast. Automatische stuwen reageren zelf op de situatie van dat moment. Het bedienen van deze stuwen kan ook op afstand gebeuren. Zo kunnen we maximaal water vasthouden om droogte tegen te gaan en tegelijkertijd wateroverlast voorkomen.