Afbeelding

Klem op bypass-werkzaamheden: aangescherpt handhavingsverzoek

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN ? Een aangescherpt handhavingsverzoek van de advocaat. Dat kan de gemeente Kampen verwachten nu aannemerscombinatie Isala-Delta toch doorgaat met werkzaamheden in het gebied IJsseldelta-Zuid. Onbegrijpelijk vindt Bart Zeven, voormalig raadslid van GroenLinks en lid van de Werkgroep Zwartendijk.

?Ik heb niet het idee dat de gemeente de volledige impact begrijpt van deze uitspraak van de Raad van State (RvS)?, zegt Zeven, doelend op de pas op de plaats die de RvS onlangs maakte in het bypass-verhaal. De RvS zet vraagtekens bij nut en noodzaak van de bypass, de watergeul die Kampen en haar achterland moet beschermen bij dreigende overstromingen - en hamert bovendien op een zogenoemde ADC-toets. Slaagt men er niet in binnen de gestelde termijn van twaalf weken met de gegevens en onderbouwing daarvan te komen, dan is de bypass van de baan.

?Aan een ADC-toets voldoe je niet zomaar even?, zegt Zeven over de toets die staat voor ?Alternatievenonderzoek', het aannemelijk maken van een ?Dwingende reden van groot openbaar belang' en 'Compensatie' (van natuur, red.). Op het moment dat er niet is voldaan aan de ADC-toets moeten de werkzaamheden worden gestaakt.

Fout

Alleen al om die reden zit de gemeente volgens Zeven ?zwaar fout' waar ze stelt dat ze binnen de wettelijke termijn zal reageren op het verzoek van de Werkgroep Zwartendijk. ?Onder een redelijke termijn versta ik een paar dagen. Bovendien betreft deze termijn de periode voorafgaande aan en niet tijdens de werkzaamheden. Je bent gewoon in overtreding als je nu niet stopt.?

Mocht de gemeente niet binnen een paar dagen reageren op het aangescherpt handhavingsverzoek, dan wel zeggen ?wij hebben er geen boodschap aan, we gaan door', dan is wat Zeven betreft een volgende stap om tussentijds weer naar de RvS te stappen. Om anders gezegd handhaving af te dwingen. ?Ik heb geen idee hoe men op dit nieuwe verzoek reageert?, zegt Zeven. ?Wel weet ik dus dat de gemeente echt helemaal fout zit.?

Beeldvorming

Wethouder Gerrit Jan Veldhoen reageert onder meer met te zeggen ?dat als er een beeld bestaat dat er een voorlopige voorziening is getroffen voor de hele bypass-zone dit onjuist is'. ?Het is allereerst goed om op te merken dat de RvS alleen heeft bepaald dat in exact dat gebied waar de watergeul zou moeten komen er geen werkzaamheden meer plaatsvinden en dat er niets mag gebeuren dat onomkeerbaar is.?

Andere nuances die Veldhoen aanbrengt, zijn het verschil tussen werkzaamheden die wel en die niet vergunningsplichtig zijn en het feit dat niet alleen de gemeente in het gebied actief is. ?We hebben eveneens te maken met provincie en waterschap.? Kortom, er moet volgens Veldhoen eerst goed uitzocht worden wat er op dit moment waar gebeurt, door wie en of dat al dan niet is toegestaan. En dat is zelfs een kwestie van uitmeten per GPS.

Claim

Veldhoen: ?Wij kunnen als gemeente wel zeggen tegen Isala-Delta, om dat voorbeeld maar te noemen, dat ze moeten stoppen, maar wat als blijkt dat we het fout hebben? Dan kunnen we vanuit die hoek een claim verwachten.? Als voorbeeld van werkzaamheden die gewoon kunnen doorgaan buiten de waterwegzone noemt de wethouder archeologisch onderzoek.

Een beeld dat Veldhoen tevens wil wegnemen is dat de gemeente onwelwillend zou zijn om het verzoek van Werkgroep Zwartendijk serieus te nemen. ?Daar gaan we net zo mee om als met een bezwaar van Piet of Klaas en dus ten allen tijde serieus. Omdat we echter eerst dingen moeten uitzoeken en niet weten hoe lang dat gaat duren, wijzen we erop dat dit in elk geval gebeurt binnen de wettelijke termijn van acht weken. Dat is standaard.?