"Het verrastte ons dat nu zoveel mensen aangaven dat ze mee wilden doen”, vertelt Ylva Onderwater, een van de huisartsen in Gezondheidscentrum Heikant. FOTO: GC Heikant.
"Het verrastte ons dat nu zoveel mensen aangaven dat ze mee wilden doen”, vertelt Ylva Onderwater, een van de huisartsen in Gezondheidscentrum Heikant. FOTO: GC Heikant.

‘Wij zijn blij met de ingeslagen weg’

· leestijd 1 minuut Algemeen

Hoe denken mensen in Heikant over digitalisering in de zorg? Wat vinden ze wel en niet zinvol? En hoe kunnen zorgverleners hun patiënten digitaal ondersteunen? Op zoek naar antwoorden werkt Gezondheidscentrum Heikant samen met wijkbewoners. Het eerste resultaat: een praktisch overzicht van 16 aanbevolen apps en websites over gezondheid, zorg en welzijn.

VELDHOVEN - Digitalisering is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven en goed ingezet kan het veel toevoegen. Van alles is te regelen via websites en smartphone-apps. Mensen raken er, versneld door Corona, steeds vertrouwder mee.
Ook op het gebied van zorg groeit de behoefte om meer digitaal te kunnen doen: informatie opzoeken, afspraken maken, beeldbellen, advies krijgen, een training of behandeling volgen. Als dit online kan, biedt dat verschillende voordelen. Zo zijn zorgverleners minder afhankelijk van de werktijden, alsook flexibeler in de tijd en de plek waar ze iets doen. Maar vooral is te zien dat mensen meer zelfvertrouwen krijgen en meer zelf kunnen.

Persoonsgerichte zorg

De zorgverleners en cliëntenraad van Gezondheidscentrum Heikant houden zich al enige tijd bezig met ‘persoonsgerichte zorg’ en ‘positieve gezondheid’. Bij dat laatste ligt het accent niet op ziekte, maar op mensen zelf: hun veerkracht en dat wat hun leven betekenisvol maakt. Meer digitale mogelijkheden sluiten uitstekend aan op persoonsgerichte zorg en positieve gezondheid. Maar wat zijn de wensen en behoeften in Heikant?

Om daar inzicht in te krijgen, ontvangen honderden patiënten vorig jaar een online vragenlijst. Daarna doen 30 van hen mee aan sessies waarin ze met zorgverleners spreken over digitalisering, en dan met name over bruikbare websites en apps. Vanwege Corona gebeurt ook dat online.
“Als wij in het verleden mensen vroegen om tijdens een bijeenkomst met ons mee te denken, dan kwam er een kleine groep mensen op af. Het verrastte ons dat nu zoveel mensen aangaven dat ze mee wilden doen”, vertelt Ylva Onderwater, een van de huisartsen in Gezondheidscentrum Heikant.

Ook Jan Wesseling, lid cliëntenraad, vindt dit een positieve ontwikkeling: “Wij zijn blij met de ingeslagen weg naar nog meer open communicatie tussen gezondheidscentrum en cliënten.”

Het ‘cliëntenpanel’ vertegenwoordigt diverse groepen uit de wijk: van ouderen tot mensen met jonge gezinnen. Sommigen maken zelf gebruik van zorg, anderen zijn actief als mantelzorger.

De bomen en het bos

Op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn bestaan talloze websites en apps. Het is lastig om door de bomen het bos te zien. In de sessies geven de wijkbewoners aan dat zij behoefte hebben aan een overzichtelijke ‘gids’ met betrouwbare en zinvolle suggesties.
e zorgverleners zijn daarna aan het werk gegaan. Op basis van eigen ervaringen en die van andere zorgverleners stellen ze een Top 16 samen. Die is vervolgens met het cliëntenpanel besproken.
De Top-16 is overigens te lezen op de hieronder onderstaande website. Er zijn ook flyers beschikbaar.

www.heikant.nl

De aanbevolen websites en apps beslaan verschillende terreinen: lichamelijke gezondheid, mentale gezondheid, mantelzorgondersteuning, welzijn, zelf monitoren (bv. diabetes), slaaptraining, hersentraining, burenhulp en informatie over medicijnen. De Top-16 staat inmiddels op www.heikant.nl.

Wim Ooms.

Meer samenwerking

Gezondheidscentrum Heikant is trots op het eerste tastbare resultaat van de nieuwe samenwerkingsvorm. Er komt zeker een vervolg, want het cliëntenpanel wordt een vaste klankbordgroep. Zorgverleners en wijkbewoners blijven met elkaar in gesprek.

‘Wat zijn de
wensen en
behoeften
in Heikant?’