Anita Markovic (links) en Hanneke Overmars nemen deel aan het bijzondere project van levensloopbestendige woningen Boserf in Veldhoven. FOTO: Bert Jansen.
Anita Markovic (links) en Hanneke Overmars nemen deel aan het bijzondere project van levensloopbestendige woningen Boserf in Veldhoven. FOTO: Bert Jansen. Foto: Bert Jansen

Kleine woongemeenschap aan Eindhovensebaan in Veldhoven

· leestijd 1 minuut Algemeen

Veldhoven - Aan de Eindhovensebaan worden de komende jaren enkele bijzondere woonprojecten gerealiseerd. Boserf is er een van. Het wordt een kleine woongemeenschap aan een erf waar je elkaar tegenkomt en waar je klaar staat voor elkaar, maar waar ook ruimte is voor privacy.

door Ad Adriaans

Een groene brievenbus met daarop huisnummer 15 ligt nog als stille getuige op het perceel van de woning die kortgeleden heeft plaatsgemaakt voor het project. In de nabijheid staan enkele monumentale bomen die straks getuige zijn van de bouw van 13 koopwoningen en een gemeenschappelijke ruimte. De in Eindhoven gevestigde stichting KilimanjaroWonen ondersteunt hier een initiatiefgroep van mensen die graag kleiner willen gaan wonen. Maar die er ook, zonder enige verplichting overigens, voor elkaar willen zijn.

Levensloopbestendige woning

Anita Markovic woont sinds 1987 in Zeelst. “2 jaar geleden ben ik vriend van KilimanjaroWonen geworden vanwege interesse in dit project. We worden een dagje ouder en willen daarom een levensloopbestendige woning met bad- en slaapkamer op de begane grond. Het er voor elkaar zijn en samen dingen ondernemen spreekt me aan.”

‘Het is van belang dat er onderling een klik is’

Kilimanjaro begeleidde eerder al soortgelijke projecten in onder meer Deurne, Den Bosch en Tilburg. Maar elk project is uniek, benadrukt Markovic. “Boserf krijgt een gezellige en open structuur met een centraal erf en een multifunctionele ontmoetingsruimte.”

Energieneutrale woningen

Boserf bestaat uit 4 vrijstaande woningen, 3 onder één dak, 5 erfwoningen en 1 die grenst aan de gezamenlijke ontmoetingsruimte. De vrijstaande woningen zijn al vergeven. De huidige prijzen beginnen bij 325.000 euro. Elke woning is door houtskeletbouw vrijwel energieneutraal en krijgt een eigen tuintje. Voor gemeenschappelijke rekening is een binnentuin op het erf dat autovrij is. 

Voedselbos en ecodorp

Een klein voedselbos vormt de natuurlijke afscheiding met het naastgelegen geplande Ecodorp. De CPO Vereniging Boserf is eind vorig jaar opgericht en kent een 3-koppig bestuur. Elke vrijdag wordt er door de leden via Zoom vergaderd. “De ideeën liggen heel dicht bij elkaar en de eensgezindheid is groot. Het is van belang dat er onderling een klik is want iedereen beslist mee”, zegt Hanneke Overmars die al 46 jaar in Veldhoven woont.

Aanmelden voor Boserf

Er zijn inmiddels 7 deelnemers die een kavelkeuze gemaakt hebben. Aanvankelijk was het project bedoeld voor senioren, maar dat is inmiddels losgelaten. Overmars: “Het zijn allemaal mensen die nog heel actief zijn. Enkele werken nog parttime.”

Kandidaten kunnen zich aanmelden via www.boserf.nl. Zij krijgen vervolgens een gesprek met een van de leden. Die legt het concept en het stappenplan uit. Daarna volgt via Zoom een kennismaking met de andere leden.

Elektrische deelauto

De dames weten inmiddels dat nieuwkomers binnen het CPO-project ondernemingsgezind zijn en samen dingen willen oppakken. “Er komt heel wat op je af, er moet veel uitgedacht worden”, weet Overmars. De toekomstige bewoners hebben met elkaar en de gemeente afgesproken dat elk huishouden maximaal 1 auto mag hebben en er wordt serieus nagedacht over een elektrische deelauto.

Het project bevindt zich nu in de fase ‘voorlopig ontwerp’. De start van de bouw is gepland voor januari 2022. De dames kunnen bijna niet wachten totdat ze hun nieuwe woning kunnen betrekken.