Peter Smetsers, voorzitter van UNA: "Er heerst een enorme solidariteit en dat in een jaar waarin er niet gevoetbald is." FOTO: Bert Jansen.
Peter Smetsers, voorzitter van UNA: "Er heerst een enorme solidariteit en dat in een jaar waarin er niet gevoetbald is." FOTO: Bert Jansen.

‘Die loyaliteit hopen we te belonen’

· leestijd 1 minuut Sport

Een jaar geleden... Corona doet zijn intrede in Nederland. Ook in Veldhoven en met de nodige consequenties. Voorzitter van UNA, Peter Smetsers, praat Veldhoven bij over het Corona-jaar.

VELDHOVEN - “Er heerst een enorme solidariteit, zowel intern als extern, en dat in een jaar waarin er niet gevoetbald is. Sponsoren en leden zijn UNA trouw gebleven. Daar zijn heel dankbaar voor. Die loyaliteit hopen we, na de lockdown, te belonen.”

Groot gemis

De jeugd heeft afgelopen jaar nog wel wat kunnen trainen en kunnen spelen. Wel anders dan voorgaande jaren, ouders waren door de Corona-regels niet welkom langs de lijn. “Gelukkig dat de jeugd wel in beweging kon blijven. Maar ook daar werd het gemis gevoeld van het spelen met publiek tot de zogezegde 3e helft; het sociale contact na de wedstrijd.”

Het 1e elftal van UNA speelt in de 3e divisie. Het hele seizoen is er niet gevoetbald. Een groot gemis. Zowel sportief als financieel. “Van alle kanten krijgen we te horen dat het een groot gemis is dat mensen niet naar de wedstrijden kunnen komen kijken. Ze missen een brok gezelligheid, de sociale contacten, het bijpraten en het commentaar na de wedstrijd in de huiskamer, de kantine van UNA. Ook een behoorlijke derving van inkomsten gaat hiermee gepaard.”

Huishoudboekje

Op inkomsten en uitgaven maakt iedere club een begroting. Ook UNA. “Met het sluiten van onze huiskamer bleef er natuurlijk wel de nodige proviand achter. Alles is naar de voedselbank gebracht, maar het is wel een groot verlies. Leveranciers steunden ons waar ze maar konden; de bierbrouwer heeft de biervaten leeggehaald en komt ze weer vullen als we weer van start kunnen. De inbreng van de overheid is indrukwekkend; zonder dit vangnet hadden we niet kunnen overleven. Van de gemeente Veldhoven hoeven we geen huur te betalen. Van de financiële steun van het rijk kunnen we de vaste lasten betalen die wel blijven doorlopen waaronder de salarissen. Bewonderingswaardig is wel dat deze mensen een gedeelte van het salaris in hebben geleverd. Over solidair gesproken!”

Het is niet alleen maar kommer en kwel tijdens deze pandemie. “Er gebeurt nog van alles. In het kader van duurzaamheid worden er 50 zonnepanelen geplaatst. Ook wordt er een 2e kunstgrasveld aangelegd, waar we heel blij mee zijn.”

Binding

Samenkomen is niet mogelijk. De gezellige avonden en activiteiten worden gemist. Om toch een beetje binding te houden heeft het bestuur een bij alle leden een kleinigheidje in de brievenbus bezorgd. Er worden extra verhalen op de website geplaatst. “Maar binnenkort gaat de kantine weer even open, als stemlokaal. Een mooie aanleiding om bij UNA je stem uit te komen brengen en weer even binnen de poorten aan het gras te komen ruiken. Weer een beetje leven in de brouwerij.”

Van de redactie.

Ondanks Corona tóch 50 zonne- panelen en 2e kunstgrasveld

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.