Veldhovenaar Jan van Hoof heeft als gevolg van een bloedprop bij de hersenstam een jaar of 6 geleden, het locked-in syndroom. Hij wil vooral anderen inspireren met alles wat hij nog wél kan. FOTO: Familie Van Hoof.
Veldhovenaar Jan van Hoof heeft als gevolg van een bloedprop bij de hersenstam een jaar of 6 geleden, het locked-in syndroom. Hij wil vooral anderen inspireren met alles wat hij nog wél kan. FOTO: Familie Van Hoof.

De méést positieve Nederlander?

· leestijd 2 minuten Algemeen

Nederland snakt naar positiviteit, zeker in deze Corona-tijd. De Big Improvement Day (BID) is in 2008 opgezet om positieve ontwikkelingen in Nederland te belichten. Door BID Positivity Awards uit te reiken, wordt aandacht gegeven aan de kracht van positiviteit. Veldhovenaar Jan van Hoof is genomineerd als ‘meeste positieve, onbekende Nederlander’.

VELDHOVEN - Geer van Dinther leest in het Veldhovens Weekblad van 25 november een oproep om in het kader van de ‘bidawards’ een persoon te nomineren uit Veldhoven waarvan jij vindt dat die de meest positieve persoon is. Samen met zijn maat George Malcorps nomineert hij Jan van Hoof bij de Bidawards. “Jan is een Veldhovenaar, die ten gevolge van een bloedprop bij de hersenstam een jaar of 6 geleden, het locked-in syndroom heeft. Daardoor zit hij gevangen in zijn eigen lichaam. Jan begrijpt alles, maar kan enkel communiceren met zijn omgeving middels bewegingen van zijn ogen en wenkbrauw. Blik omhoog is ‘ja’ en blik omlaag is ‘nee’. Verder kan hij geen enkele beweging maken.”

Stemmen

Te midden van het negativisme rondom Corona vindt het tweetal het heel mooi om Van Hoof ‘het woord te geven’. Ze nomineren hem voor de Bidaward 2021 als meest positieve onbekende Nederlander. “De nominatie is door de jury geaccepteerd. Daarmee kan er op Jan gestemd worden tussen nu en woensdag 31 maart op www.bidawards.nl door het intikken van zijn naam. De verdere stemprocedure wijst zichzelf.”

Metafoor

Op deze website staat bij de nominatie een metafoor die het locked-in syndroom treffend omschrijft. ‘Je ligt op het strand, in een kuil. Je wordt ingegraven. Elke schep kriebelt. Elke schep zorgt voor een beetje meer druk. Tot bewegen niet meer gaat. Je bent overgeleverd aan anderen. Het zand begint te jeuken. Ineens is iedereen weg. Het zand begint te schuren. Je wil schreeuwen: ‘Hé! Ik ben er ook nog!’ Maar schreeuwen gaat niet meer. Jan zit opgesloten in zijn eigen lichaam. Jan voelt, hoort, ruikt en begrijpt alles perfect’.

De organisatie wil met de uitreiking van de awards anderen inspireren om vaker te denken in mogelijkheden. Van Hoof wil vooral anderen inspireren met alles wat hij wél kan. Hij communiceert met zijn ogen. Daarbij wordt een letterkaart gebruikt. Deze is voorzien van genummerde vakken met daarin letters. Als Van Hoof het juiste nummer hoort, richt hij zijn ogen naar boven.

Een tijdrovend proces, maar zo kan hij duidelijk maken wat hij wil. En dat weet hij heel goed. Hij wil zijn leven zinvol maken en er toe doen. Denken in kansen en zich niet laten weerhouden door belemmeringen. Kansen om iets te kunnen betekenen voor een ander. Jan verzorgt samen met echtgenote Marion met regelmaat gastlessen voor medewerkers in de zorg, van verpleegkundigen tot artsen. Hij wil mensen inspireren, en die reacties krijgt hij van zijn toehoorders ook vaak terug. Zo draagt hij zijn steentje bij om de zorg beter en menselijker te maken. Want Jan zit dan wel opgesloten in zijn eigen lichaam, met zijn ogen zegt hij alles. Zijn lot staat gebeiteld in de eerste steen van zijn eigen verblijf, gelegd door zijn kleinzoon. ‘Het is zoals het is, anders was het wel anders”!

Op 22 april 2021 worden de winnaars bekend gemaakt. De redactie van het Veldhovens Weekblad wenst Jan veel succes!

‘Jan zit
gevangen in
zijn eigen
lichaam’

Ad Adriaans.