Vlnr: Mieke van Lisdonk, Ans van Kasteren en Carolien van der Heijden van het project Verlies en Rouw. FOTO: Swove..
Vlnr: Mieke van Lisdonk, Ans van Kasteren en Carolien van der Heijden van het project Verlies en Rouw. FOTO: Swove..

Als de dood je gevangen houdt...

· leestijd 2 minuten Algemeen

Corona maakt veel slachtoffers. Wereldwijd en lokaal. SWOVE introduceert daarom met Verlies en Rouw een nieuwe ondersteuningsvorm. Zowel de Seniorenraad als de kring KBO haken hierbij aan. De PVGE mogelijk ook nog.

VELDHOVEN - De ouderenadviseurs van SWOVE hebben regelmatig te maken met verlies en rouw. Corona vormt voor de welzijnsorganisatie aanleiding om hierop nog meer in te zetten. “Het gaat niet alleen om het verlies bij overlijden, maar ook bijvoorbeeld het verlies van een baan, gezondheid of een relatie”, zegt adviseur Welzijn, Wonen en zorg Carolien van der Heijden van SWOVE.
Ouderenadviseur Ans van Kasteren merkt dat veel ouderen perspectief missen. “Ze weten niet of ze de terugkeer naar de oude tijd nog zullen meemaken. Ook geen uitzicht hebben, leidt tot rouw.”

Zingeving

SWOVE biedt nu in een flyer aan om even met iemand ‘mee te lopen’ bij rouw en verlies. “We gaan het gesprek aan en kijken samen naar mogelijkheden om weer zingeving aan het leven te geven”, legt Van der Heijden uit.
Om bekendheid te geven aan de nieuwe ondersteuningsvorm is de flyer verspreid onder instanties zoals crematoria, begrafenisondernemingen en ondersteuners in huisartsenpraktijken

Kaart

Min of meer tegelijkertijd start de seniorenvereniging KBO Zeelst vanuit de Kringvergadering KBO een pilot op het gebied van verdriet en rouw. “Als een seniorenlid van onze vereniging sterft, wordt altijd een condoleance gestuurd. Voor deze pilot is nu een kaart ontwikkeld die een paar maanden na het heengaan van een dierbare bij de nabestaande wordt bezorgd.”
“Deze kaart heeft op de voorkant een schildering van verwelkte tulpen die de schoonheid van het vergankelijke duidt. KBO-lid en kunstenaar Elly Dolman-Vos heeft deze ontworpen. In de kaart wordt nogmaals stilgestaan bij het heengaan van een dierbare en medeleven getoond”, legt voorzitter Mieke van Lisdonk uit.

Additioneel

Tijdens de pilot kwam het initiatief van SWOVE aangaande verdriet en rouw naar voren. Van Lisdonk: “We hebben contact gezocht en samen vastgesteld dat de samenwerking in deze additioneel kan werken. De seniorenverenigingen kunnen hun leden benaderen en SWOVE kan een luisterend oor bieden. In de flyer van SWOVE worden de seniorenraad en de -verenigingen genoemd en op de kaart wordt SWOVE vermeld. Voor informatie en gesprekken verwijzen we naar elkaar. Daarbij zijn de seniorenverenigingen signalerend, maar verwijzen ook door naar onder meer de KBO Brabant.”

Nieuwe impuls

Seniorenraad Veldhoven bestaat uit 3 bestuursleden vanuit de seniorenvereniging KBO, 3 bestuursleden vanuit de PVGE en 3 onafhankelijke leden. De Seniorenraad vertegenwoordigt alle senioren van Veldhoven aangaande seniorenbeleid.

De 3 beleidsthema’s zijn wonen, zorg en welzijn. Seniorenverenigingen KBO en PVGE zijn vooral op activiteiten gericht en beleidsmatig op bestuurlijk niveau. De altijd al nauwe samenwerking van SWOVE, Seniorenraad en seniorenverenigingen krijgt hiermee een nieuwe impuls.

“We gaan het gesprek aan en kijken samen naar mogelijkheden om weer zingeving aan het leven te geven”, legt Van der Heijden uit.

Van de redactie.

Rouwverwerking

Rouw is een reactie volgend op het verlies van een dierbare. Het verwerken van rouw is een persoonlijk proces. Iedereen rouwt dus op zijn eigen wijze. Dit kost tijd en energie. Hoe lang de rouwverwerking duurt verschilt dan ook per persoon en per situatie.

‘Ook
geen uitzicht
hebben,
leidt tot rouw’