John van den Akker in zijn functie als koersdirecteur van de Omloop der Kempen. FOTO:
John van den Akker in zijn functie als koersdirecteur van de Omloop der Kempen. FOTO:

20 jaar koersdirecteur Omloop der Kempen

· leestijd 2 minuten Sport

Bij de evaluatie van de 52e Omloop der Kempen in het najaar 2000 dreunt het verkeerd rijden nog na. Dit mag niet meer gebeuren. Tot dan toe is namens de organisatie alleen Albert Donkers vooraan in de koers in de commandoauto van de politie, als gids. Maar de organisatie moet kunnen ingrijpen in noodsituaties, dus moet er een koersdirecteur worden aangesteld. Meteen wordt de naam John van den Akker geopperd. Dezelfde week wordt hij nog benaderd en zegt hij zonder nadenken meteen “Ja!”

VELDHOVEN - 20 jaar na dato is de eerste vraag aan Van den Akker dan ook: Waarom heb jij destijds ja gezegd?. Zijn antwoord is eigenlijk eenvoudig. “Mijn wielercarrière is begonnen bij TWC Tempo en is in een stroomversnelling gekomen door mijn overwinning in de Omloop der Kempen in 1986. Van daaruit ben ik in 1988 prof kunnen worden bij Roland-Skala. Ik wilde na mijn actieve wielercarrière iets terug doen voor de Veldhovense wielersport.”

Carrière

Even nog over zijn profcarrière. 4 jaar lang rijdt Van den Akker voor de supersterke PDM-formatie, met ook 2 deelnames aan de Vuelta. Samen met Gert Jacobs vormt hij het treintje voor Jean-Paul van Poppel, goed voor 6 etappeoverwinningen.
Hoogtepunt is ook zijn rijden in Parijs-Roubaix 1990, vooraan in de kopgroep, met Steve Bauer, Eddy Planckaert en Edwig van Hooydonck; na knechten voor kopman Sean Kelly wordt hij uiteindelijk 13e.

Hoogtepunt

PDM is in die jaren toonaangevend en wordt zelfs vóór AC Milan sportploeg van Europa. Pas na PDM rijdt Van den Akker in 1993 zijn 1e en enige Tour de France, voor het Italiaanse ZG Mobili. Het verdienstelijk uitrijden en de aankomst op de Champs Elyssée is natuurlijk ook een hoogtepunt.
Na dat Italiaanse avontuur zet Van den Akker een stapje terug en rijdt hij semi-prof voor Foreldorado-Golff en MGI. Er volgen overwinningen in Hel van Mergelland, Ronde van Limburg en etappes in Olympia’s Tour. In 1999 rijdt hij zijn laatste jaar bij MGI en wordt in 2000 assistent-ploegleider bij MGI.

Zaken recht zetten

In 2002 wordt Van den Akker assistent van wielermakelaar Gerry van Gerwen. Als Van Gerwen in 2006 afzwaait als manager van profploeg Milram, is Van den Akker partner van Cycling Service. Cycling Service is dé wielermakelaar van Noordwest Europa. Zij verlenen diensten aan organisatoren, teams, renners, pers, bonden en criteriums.

Als assistent bij MGI in 2000 zit John naast ploegleider Arthur van Dongen achter de kopgroep in de eerder gememoreerde editie van de Omloop der Kempen. Zij rijden vanuit Vessem over de Heikesestraat op weg naar Oostelbeers achter de kopgroep aan, als zij enkele honderden meters rechts van hen het peloton zien opdoemen. Het peloton is verkeerd gereden en moet bij de zandpad Buikheide omdraaien.

Zodoende wordt Van den Akker direct duidelijk dat een koersdirecteur in zo’n situatie de zaken recht kan zetten door een herstart. Sinds zijn start als koersdirecteur in 2001 is Van den Akker altijd trouw gebleven aan zijn Veldhovense roots en de Omloop der Kempen. Naast koersdirecteur behoort het sportieve deel tot zijn portefeuille, zoals het deelnemersveld en het eindoordeel over het parcours. De laatste jaren heeft John ook nogal wat bemoeienis met de sponsoring.

Betrouwbare pijler

Anno 2021 zal verkeerd rijden niet meer gemakkelijk gebeuren, want al vele jaren rijdt de karavaan en de begeleidende politie op gpx-files. Het voorrijden door de politie op de vrijdag voor de Omloop is al jaren afgeschaft.

Inmiddels is Van den Akker al 20 jaar een betrouwbare pijler binnen de Omloop der Kempen. Ook binnen het gezin is de Omloop der Kempen een bekend item. Van den Akkers echtgenote Wendy regelt de volgkaravanen van de Omloop, dochter Bo is diverse keren rondemiss geweest en zoon Max had de primeur van rondemister.

Het debacle van 2000 heeft tot op de dag van vandaag dus ook een voordeel opgeleverd voor de Omloop der Kempen. Cruijff zei het al: “Elk nadeel heb zijn voordeel.”

www.omloopderkempen.nl

Henry van den Biggelaar.

‘Ik wilde iets terug doen voor de Veldhovense wielersport’

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 13 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 15 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41