Judith Kuijpers, directeur van Veilig Thuis Zuidoost-Brabant: "Niemand wil in een situatie van geweld zitten." FOTO: Bert Jansen.
Judith Kuijpers, directeur van Veilig Thuis Zuidoost-Brabant: "Niemand wil in een situatie van geweld zitten." FOTO: Bert Jansen. Foto: Bert Jansen

Als het huis weer eens te klein is...

· leestijd 1 minuut Algemeen

De 2e lockdown duurt lang. En een 3e Corona-golf komt eraan. Ook al zijn de basisscholen weer open, kinderen zijn nog veel thuis aanwezig en zeker de pubers. Dit kan voor allerlei spanningen zorgen in het gezin. Zeker als beide ouders ook nog eens moeten thuiswerken. Spanningen kunnen leiden tot huiselijk geweld.

VELDHOVEN - In Veldhoven zijn er met Veilig Thuis Zuidoost-Brabant in 2019 zo’n 261 chat- en adviesgesprekken gevoerd en in 2020 waren dat er 361, een forse toename dus. Meldingen zijn er in 2019 229 en in 2020 286.

Adviesgesprekken

Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning rond huiselijk geweld en kindermishandeling. Contact met Veilig Thuis hoeft niet te leiden tot een melding. Anoniem advies vragen kan ook. Directeur Judith Kuijpers zegt er het volgende over: “Ik vind het positief dat die adviesgesprekken toenemen omdat we juist proberen om zo snel mogelijk een advies te kunnen geven over een situatie waar spanningen zijn. Hoe eerder je daar advies bij kunt geven en mogelijk een verwijzing naar laagdrempelige hulpverlening, hoe eerder er ondersteuning komt voor het gezin. Dan hoop je er mee te bereiken dat je uiteindelijk verdere escalatie en daadwerkelijke inzet van Jeugdzorg kunt voorkomen.”
“Niemand wil in een situatie van geweld zitten. Niemand staat ‘s morgens op met het idee van: vandaag zal ik mijn vrouw of mijn kind of partner eens gaan mishandelen. Ik heb zelf de indruk dat mensen juist uit een situatie willen komen, maar vaak op een moment daar zo in zitten dat ze niet meer weten hoe...”

Erkenning

“We weten ook dat juist bij kindermishandeling, los van of het meteen kan stoppen of niet, het kinderen op lange termijn helpt als ze weten dat er erkenning is geweest voor de situatie. Dat er een buurman of tante is geweest die zegt: ‘Ik zie wat er aan de hand is en ik ga proberen te helpen’. Dat zijn al stappen naar een veiliger situatie.”

“Dus op het moment dat bij voorbeeld de buurvrouw belt en zegt: ‘Ik maak me zorgen, maar ik weet niet goed hoe ik dit aan moet pakken’, betekent dit dat dáár juist die adviesfunctie van Veilig Thuis er is om te bellen.”

“Onze medewerkers kunnen dan vragen: ‘Waar bemerk je precies?’, ‘Hoe vaak is dat?’, ‘Wat voor contact heb je zelf met de buren?’, ‘Zou het kunnen om daar een keer op de koffie te gaan om te vragen wat er aan de hand is?’, kun je stimuleren dat er hulp voor die persoon of personen op gang komt.”

Veranderen

“Soms is het wel al zo zorgelijk dat we denken: Hier moet wel een melding van komen. Maar... Het is en blijft altijd aan de adviesvrager zelf of je wel of niet overgaat tot een definitieve melding.
“Een opening van gesprek als buur naar een van de gezinsleden met de vraag ‘Ik maak me zorgen om jullie’, kan helpen om iets in zo’n gezin te doorbreken.

Bellen met Veilig Thuis kan 24 uur per dag, 7 dagen via telnr. (0800) 2000.
Chatten kan 7 dagen per week van 9.00 tot 22.00 uur via www.veiligthuiszob.nl.
Bij direct gevaar, bel altijd 112.

Handig om te weten

Bij direct gevaar, altijd onmiddellijk 112 bellen

Tonnie Wesseling.