Afbeelding

Vogelbescherming eist voortzetting jachtverbod op ganzen

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG ? De jacht op ganzen in en bij Natura 2000-gebieden mag niet doorgaan op 1 maart. Vogelbescherming Nederland eiste dat maandag in een spoedzaak bij de Raad van State in Den Haag. De Zwolse rechtbank besliste eerder dat er een jachtverbod tot 1 maart geldt. Vogelbescherming heeft de Raad van State nu gevraagd om die termijn te verlengen.

Maar het is nu al duidelijk dat het jachtverbod niet tijdig kan worden verlengd. Volgens de voorzitter van de Raad komt er pas over twee weken een uitspraak. Tussen 1 maart en de datum waarop de Raad uitspraak doet, kan er intussen weer op ganzen worden geschoten.

Het gaat volgens Vogelbescherming om tienduizenden ganzen die jaarlijks mogen worden afgeschoten om schade op agrarische percelen te voorkomen. De provincie weigerde de jacht te verbieden. De Natuurbeschermingswet laat het gewoon toe, omdat sprake is van zogenoemd bestaand gebruik, zegt de provincie. Ook wordt er geen bouwkundige ingreep gedaan in de beschermde natuurgebieden.

Vogelbescherming noemt onder meer de Natura 2000-gebieden Ketelmeer, Vossemeer, Zwartemeer, de uiterwaarden van het Zwartewater en de Vecht, de Wieden en de Weerribben. In al die gebieden kunnen de beschermde vogels, waaronder ganzen, worden verstoord. Hun leefgebied wordt ook aangetast, zegt Vogelbescherming. Dat is volgens de Natuurbeschermingswet verboden.

Uit een vooronderzoek van de provincie blijkt ook dat in enkele gebieden sprake is van een serieuze aantasting. Daarom wil Vogelbescherming een uitvoerig nader onderzoek. Mogelijk gaat de Raad van State dat ook eisen van de provincie.

Vogelbescherming is niet tegen een absoluut jachtverbod voor ganzen. In het zogenoemde Ganzenakkoord is dat ook afgesproken. Maar de natuurbeschermingsorganisatie wil dat het verbod wel blijft gelden voor overwinterende ganzen. Die zorgen namelijk niet voor landbouwschade. De provincie voorkomt echter niet dat ook die overwinterende ganzen worden afgeschoten.

Medewerkers van Natuurmonumenten hebben ook gezien dat jagers aan de rand van Natura 2000-gebied De Wieden ganzen die uitvlogen naar foerageergebieden stonden op te wachten. De provincie geeft toe dat dit niet mag. Het afschieten mag uitsluitend gebeuren in gebieden waar er belangrijke schade aan het land is aangericht door ganzen.