Luc Dieben bij Kasam-coach Laura van Nispen. FOTO: Jurgen van Hoof.
Luc Dieben bij Kasam-coach Laura van Nispen. FOTO: Jurgen van Hoof.

Samen leren omgaan met kanker

· leestijd 1 minuut Algemeen

De moeder van Laura van Nispen heeft kanker als Laura nog maar een kind is. Alle aandacht gaat vaak uit naar degene die kanker heeft. Maar eigenlijk wordt het hele gezin getroffen wordt door deze ziekte. Laura’s moeder heeft het gelukkig overleefd, maar Laura had zichzelf gegund dat ze zelf als kind óók de nodige steun en begeleiding had gehad. Met die achterliggende gedachte, gaat Van Nispen die wens verwezenlijken als Kasam-coach. Kasam staat voor: Kanker heb je samen als gezin.

VELDHOVEN - De papa van de Veldhovense Luc Dieben heeft een hersentumor. Luc neemt deel aan de Kasamgroep voor lotgenoten tussen de 7 en 13 jaar, waar de vader, moeder, broer of zus in het gezin kanker heeft.

Geborgen en veilig

Laura van Nispen legt uit: “De bedoeling is dat we de groep starten in maart, ervan uitgaande dat we de Lockdown uit zijn. Het zijn geborgen, veilige bijeenkomsten, waarbij de ouders apart en soms ook samen meepraten over wat hen bezig houdt en de gevoelens die daarbij los komen. Het zijn bijeenkomsten waarin je kunt leren en mag huilen, maar ook lachen.”
“Ook creatief bezig zijn is een onderdeel van het programma. Het is me als kind altijd bijgebleven dat ik één keer in Inloophuis De Eik ben geweest. Zó warm!”

Getrainde Kasam-coaches

“Er zijn in Nederland nu nog maar een tiental Kasam-coaches, waar ik - in Veldhoven - er één van ben”, gaat Van Nispen zorgzaam verder.

“Vanuit mijn eigen ervaring in mijn jeugd, ben ik geraakt door deze vorm van begeleiding en heb ik contact gezocht met Brigitte de Bruin. Zij heeft zelfborstkanker gehad op jonge leeftijd, terwijl ze 3 jonge kinderen had in de basisschoolleeftijd. Toen zij 3 jaar geleden Kasam ontwikkelde en zich ook specialiseerde in rouw en verlies, is zij vanuit háár ervaring, eerst lotgenotengroepen voor vrouwen met borstkanker gaan begeleiden.”

“Later is Brigitte iets voor de doelgroep in de leeftijdscategorie van 7 tot 13 jaar gaan doen. Daar hebben zich later andere begeleiders bij aangesloten en nu zijn we 3 jaar en een Kasam-training verder. Wij hebben allen al een gedegen pedagogische achtergrond en vaak ook een eigen praktijk, waarin we al de nodige ervaring hebben in het deskundig begeleiden en coachen van personen.”

Ook worden vrijwilligers gevraagd om hartjes te breien. De tasjes met spullen worden gebracht en gehaald. Zie ook het hoofdstuk Kanker in het gezin op de website www.fiksbegeleiding.nl.

Informatie

Aanmelden voor de Kasam-groep? Vragen? Of breien voor Kasam? E-mail info@fiksbegeleiding.nl Of bel (06) 82.935.242. Maandagavond 19.30 uur start de ouderavond en de eerste bijeenkomst van de kindergroep is woensdag 10 maart 15.30 uur bij Inloophuis de Eik, Klein Tongelreplein 8, 5613 KK Eindhoven.

Mireille Camps.

Bijeenkomsten om te leren en te huilen, maar ook om te lachen

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 10 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 22 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57