Afbeelding

Stilleven

· leestijd 1 minuut Algemeen

Een stilleven dat enigszins impressionistisch is opgezet en dat een mooi formaat heeft voor in de huiskamer: 50 X 60 cm. Centraal staat een tinnen vaas met bloemen. Links daarvoor een Delfts blauwe schaal met fruit. Naast de schaal liggen nog een peer en een pompoen. Hoewel het fruit er fris uit ziet straalt het schilderij iets herfstachtigs uit. Dat komt onder andere door de achtergrond, de kleuren van de bladeren en door de aanwezigheid van de pompoen.

Emile Moulin, de maker van dit werk, genoot zijn opleiding aan de Academie Minerva in Groningen en aan de Rijksacademie in Amsterdam. Door zijn huwelijk met de Kamper concertpianiste Anna Helena Rijkx in 1908 belandde Emile Moulin in Kampen. Het paar vestigde zich aan de Vloeddijk (nr. 11). Moulin schilderde ook landschappen, maar zijn echte kracht lag in het maken van stillevens en portretten. Bekend was zijn voorkeur voor schelpen waarvan hij een grote verzameling had. Regelmatig schilderde hij schelpen en trof daarin vooral de parelmoerglans erg goed. Wat betreft de stukken die zijn atelier verlieten: dat waren vooral portretten die in opdracht gemaakt werden. Moulin overleed in augustus 1938 onverwachts tijdens een kort verblijf in Schaarsbergen.

Het afgebeelde ?Stilleven met fruit en bloemen', maakt deel uit van de collectie van het Stedelijk Museum Kampen. Wilt u het museum steunen? Word dan vriend via: www.stedelijkmuseumkampen.nl.

Bijschrift foto: Stilleven met fruit en bloemen Emile Moulin (1874-1938), olieverf op doek, 50X60 cm, ca.1910 Collectie: Stedelijk Museum Kampen/afkomstig uit het legaat van mevrouw Jeanne Engelenberg-Persille - 1921