De Veldhovens brandweer aan het werk. Foto betreft een autobrand op 19 april 2020. FOTO: Bert Jansen.
De Veldhovens brandweer aan het werk. Foto betreft een autobrand op 19 april 2020. FOTO: Bert Jansen. Foto: Bert Jansen

Help de brandweer uit de brand

· leestijd 1 minuut Algemeen

Al eens nagedacht over meer uitdagingen in je leven? Denk er dan eens aan om je aan te melden als vrijwilliger bij de brandweer.

VELDHOVEN - Word vrijwilliger bij de brandweer. Het is een manier om meer uit het leven te halen. Het is fantastisch werk, divers en heel uitdagend, met een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Mensen helpen en dieren in nood; je weet nooit wat je zult aantreffen.
Als vrijwilliger bij de brandweer leer je omgaan met het onverwachte. Het is een avontuurlijk vak, met heel veel afwisseling. Een grote brand blussen, een verkeersslachtoffer uit zijn auto bevrijden, politie en ambulancedienst ondersteunen, omgewaaide bomen doorzagen in een storm of een dier redden. Dat hoort er allemaal bij en nog veel meer.

Onmisbare schakel

Werken bij de brandweer betekent teamwerk en vriendschap. Samen sta je op uiterst professionele wijze elk moment van de dag of nacht klaar. Soms ga je onder moeilijke omstandigheden aan de slag om anderen te helpen. Als de pieper gaat, moeten je op elkaar kunnen rekenen en met vertrouwen aan de slag kunnen gaan. Je maakt samen niet alledaagse dingen mee. Dat schept een band voor het leven. Brandweervrijwilliger ben je naast je dagelijks werk, maar is niet vrijblijvend. Jij bent een onmisbare schakel in je ploeg. Samen met collega’s klaar je de klus.

Getest en gekeurd

Het brandweerwerk vraagt nogal wat van je, dus moet je fit zijn. Je moet onderdruk kunnen presteren en helder na blijven denken op het moment dat het ertoe doet. Toch de rust weten te bewaren en precies weten wat je moet doen. Dat betekent dat je lichamelijk en geestelijk in goede conditie moet zijn. Als jij je aanmeldt, word je hierop getest en gekeurd. Om deze testen en keuringen goed uit te kunnen voeren, moet je onder andere beschikken over kracht, behendigheid en uithoudingsvermogen en je moet niet bang zijn jezelf tegen te komen. Het werk van de brandweer is een van de risicovolste beroepen. Je staat 24/7 klaar om hulp te verlenen en erger te voorkomen. Daarvoor moet je goed kunnen samenwerken, stressbestendig en nauwkeurig zijn. Zowel fysiek als mentaal moet je stevig in je schoenen staan.

Aanmelden

In 2 jaar krijg je een intensieve opleiding, die volledig wordt verzorgd door de brandweer en je klaarstoomt voor het echte werk. Als je voor de avondopleiding kiest, heb je 1 opleidingsavond per week.
Er is ook een dagopleiding. Dat is 1 dag per week opleiding en duurt de opleiding dan 9 maanden, in plaats van 2jaar. Je leert alles wat je moet weten op het gebied van brandbestrijding, technische hulpverlening en brandgevaarlijke stoffen. Daarnaast leer je precies hoe je moet handelen in kritieke situaties en het werken in teamverband.

www.jouwbrandweer.nl

Van de redactie.

Samen met
je collega’s
klaar je
de klus

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 13 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 18 uur geleden