Terwijl ook Veldhoven in de greep van Corona zit, wordt Ans van Kuik de nieuwe directeur van Swove. "Wel in een heel rare tijd", zegt ze daarover. FOTO: Bert Jansen.
Terwijl ook Veldhoven in de greep van Corona zit, wordt Ans van Kuik de nieuwe directeur van Swove. "Wel in een heel rare tijd", zegt ze daarover. FOTO: Bert Jansen.

‘Ik ging er naar toe voor een gesprek...’

· leestijd 2 minuten Algemeen

“Swove zit heel erg ingebakken in de Veldhovense samenleving. Dat vind ik toch wel bijzonder mooi en daarom ben ik blij met dit werk en ik wil dit met hart en ziel doen. Als je plezier in je werk hebt, is dit voor iedereen fijner”, zegt Ans van Kuik (62) die dit jaar officieel het stokje heeft overgenomen als directeur van Swove van Theo Coppens.

VELDHOVEN - Van Kuik, afkomstig uit Best, is sinds 1 juli in dienst 2020. De samenwerking met Theo Coppens, die op 1 november 2020 afscheid heeft genomen, noemt ze ‘superfijn’. “Ik heb daardoor een hele warme overdracht gehad en veel van hem geleerd. Vooral dat de vrijwilligers heel belangrijk zijn!”

Laatste hoofdstuk

“De eerste dag dat ik in de gemeente Veldhoven werkte, dat was in 2013 als participatiecoach, zat ik in de vergaderruimte van Swove. Ik was meteen erg gecharmeerd van Swove, omdat je daar als oudere voor alles wat je nodig hebt terecht kunt en dat daar mensen zijn die snappen waar je het over hebt en met je meedenken. Toen werd me de vraag gesteld: ‘Swove zoekt een nieuwe directeur, is dat niks voor jou?’. Ik ging er naar toe voor een gesprek en werd er alleen maar blijer van. Ik dacht: dit als laatste hoofdstuk in mijn werkboek, dat zou toch fantastisch zijn! Met die insteek ben ik er aan begonnen. Wel in een rare tijd, want bij Swove is nu ook alles anders dan normaal. Heel veel activiteiten gaan niet door. We hebben een doelgroep van een bepaalde leeftijd en dat geldt ook voor onze vrijwilligers en daar wil je geen onnodige risico’s mee lopen. We zijn wel 5 dagen per week bereikbaar, alle vragen kunnen aan ons gesteld worden en ook al hebben we fysiek wat minder bijeenkomsten, er wordt toch steeds maatwerk geleverd.

Kleine dingen

“We maken ook veel tijd vrij voor de mantelzorgers om daar fysiek mee in gesprek te komen. Dat kan een wandelingetje buiten zijn of op kantoor, waarbij we zorgen dat er verder niemand anders is. Mensen moeten hun verhaal kwijt kunnen. Een aantal vrijwilligers vindt het moeilijk op dit moment en een aantal zijn nog wel actief. Ze bellen bij iemand even aan of stoppen wat in de bus. Allerlei kleine dingen worden bedacht. Juist in deze tijd zijn de kleine dingen zo belangrijk om te doen, dat er toch die aandacht is voor de mensen. Ik sta er echt van te kijken wat voor creatieve dingen onze mensen naar voren brengen om steeds weer leuke dingen te doen die ook echt hout snijden.”

Nieuw project

Van Kuik prijst haar collega’s daar echt in: “Daar ben ik ook trots op en blij mee. We hebben alles wel aangescherpt want we willen geen risico lopen. We zijn met een nieuw project bezig: rouw en verlies. Dat is iets wat juist in deze tijd veel gebeurt. We geven extra aandacht om de mensen te ondersteunen.”
Er gebeuren natuurlijk ook leuke dingen, zoals met 2 heren van in de 90. Als een vrijwilliger niet kan komen, gaan ze samen facetimen of beeldbellen. Van Kuik enthousiast: “Dat is toch geweldig om te horen!”

Van Kuik omschrijft haar functie binnen Swove als het mogelijk kunnen maken dat haar collega’s hun werk goed kunnen doen. Ook het netwerk om samen te kunnen werken met andere organisaties, heeft haar volledige aandacht.

‘Juist in deze tijd zijn de kleine dingen zo belangrijk om te doen, dat er toch die aandacht is voor de mensen. Ik sta er echt van te kijken wat voor creatieve dingen onze mensen naar voren brengen om steeds weer leuke dingen te doen die ook echt hout snijden’

Tonnie Wesseling.

Swove

Met een klein team van 11 professionals en met een netwerk van 215 gedreven vrijwilligers zit Stichting Welzijn Ouderen Veldhoven (Swove) sinds 1970 in de ‘haarvaten’ van de Veldhovense samenleving.

‘Dat is
toch geweldig
om
te horen’

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Afbeelding
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21