De St. Willibrorduskerk in Zeelst is de inzet voor een gemeentelijke kerkenvisie. FOTO: Bert Jansen.
De St. Willibrorduskerk in Zeelst is de inzet voor een gemeentelijke kerkenvisie. FOTO: Bert Jansen. Foto: Bert Jansen

KBO-petitie: Bescherm kerkelijk erfgoed in Veldhoven

· leestijd 1 minuut Algemeen

Alle Veldhovense KBO-afdelingen roepen de Veldhovenaren op om het kerkelijk erfgoed in Veldhoven te beschermen.

VELDHOVEN - Het voornemen van het parochiebestuur Christus Koning om de Katholieke kerken van Zeelst en Oerle via Funda te huur te zetten, heeft tot veel onrust in Veldhoven geleid. Wat gaat er nu met de kerkgebouwen gebeuren? Het heeft geleid tot nogal veel media-aandacht.

Communaal eigendom

Cultuurhistoricus dr. Gerard Rooijakkers pleit in het Eindhovens en op de website van het Veldhovens Dagblad voor een duidelijke Kerkenvisie. Hij maakt in dit artikel onderscheid tussen het private eigendom van de kerk dat bij het bisdom ligt en het communale eigendom, dat bij de Veldhovens gemeenschap ligt. De KBO afdelingen in Veldhoven zijn het met zijn stelling eens. Jarenlang zijn de kerken als het eigendom van de 4 kerkdorpen beschouwd, samen is de kerk opgebouwd en onderhouden. Natuurlijk ligt het juridische eigendom bij het bisdom, maar moreel gezien zijn de kerken van Meerveldhoven, Oerle, Veldhoven-dorp en Zeelst. Daarom komt de KBO nu in actie, met een actie gericht op ‘Bescherming van ONS kerkelijk erfgoed’.

Bescherming

De KBO afdeling Zeelst heeft het voortouw genomen. Begrijpelijk, want in Zeelst is de situatie het meest ernstig. De kerk van Veldhoven en Oerle beschikken nog over de status van Rijksmonument, de kerk van Meerveldhoven wordt als parochiekerk beschermd, maar de kerk van Zeelst wordt door niemand in bescherming genomen. Al meerdere malen heeft de Stichting Zeelst Schrijft Geschiedenis aangedrongen op het actualiseren van de lijst met gemeentelijke monumenten. De kerk van Zeelst zou hier ook een plek verdienen. Daarom heeft KBO-Zeelst nu het initiatief genomen om samen met de KBO-afdelingen Heikant/Kelen, Meerveldhoven/d’Ekker, Oerle en Veldhoven/ Zonderwijk/ Look hun stem te laten horen voor een kerkenvisie.

Onderscheid
tussen privaat
en communaal
eigendom

Van de redactie.

Meedoen aan de petitie


De KBO-afdelingen vragen de inwoners van Veldhoven om hun dringende verzoek kracht bij te zetten door deel te nemen aan een handtekeningactie. Iedereen kan zijn instemming laten blijken, door de petitie te ondertekenen. Dit kan digitaal op:

www.kbo-zeelst.nl